Kemi

Hvad står pH for ?

29. maj 2006 af sdj (Slettet)
Hvad står pH for ?

Power hydrogen ???

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. maj 2006 af Tissi (Slettet)

p står for "potens" og H står for Hydrogen-ionet H+.

Simpelt sagt beskriver pH-skalaen, der går fra 0 til 14, hvorvidt en opløsning er sur (pH < 7), neutral (pH = 7) eller basisk (pH > 7).

Brugbart svar (0)

Svar #2
29. maj 2006 af Herter (Slettet)

http://da.wikipedia.org/wiki/PH

Brugbart svar (0)

Svar #3
29. maj 2006 af Reflektor (Slettet)

det står nok for power ja, da dette er potens på engelsk. Men praktisk betyder det jo -log

Svar #4
29. maj 2006 af sdj (Slettet)

Okay, kan pH være -1?? Og 15 ??

For i min bog står der at oxoniumionkoncentrationen kan være alt mellem 10 M og 10^-15 M. Og hvis man regne pH ud fra disse tal for man at:

pH=-log[10M]
pH=-1

pH=-log[10^-15M]
pH=15

Er dette rigtigt ?? Kan pH være -1 og 15 ??

Brugbart svar (0)

Svar #5
29. maj 2006 af Quasar (Slettet)

Ja, pH kan i teorien variere fra -1,74 til 15,74 (defineret udfra koncentrationen af vand i vand på 55,5M).

Svar #6
29. maj 2006 af sdj (Slettet)

#5

Hmm..er ikke helt med på det sidste du skriver :S ??

Brugbart svar (0)

Svar #7
29. maj 2006 af Quasar (Slettet)

Vi ser på følgende reaktion:

H2O(l) + H+(aq) --> H3O+(aq)

[H2O] er 55,5M: ((1000g/18,015g/mol)/1L).

Den stærkest tænkelige syre (teoretisk syre) vil kunne omdanne alle vandmolekyler til H3O+(aq) - udfra 1L vand vil der altså maksimalt kunne dannes 55,5mol H3O+ svarede til en aktuel koncentration af H3O+ på 55,5M. pH i en sådan opløsning er -log(55,5M) = -1,74. På samme måde med en tilsvarende stærk base. Her fås pH til:

pOH = -log(55,5M) <=> pH = 14,00-pOH = 15,74.

Brugbart svar (0)

Svar #8
29. maj 2006 af KemiKasper (Slettet)

Man kan ikke have negative pH-værdier og lignende ekstremer. Dertil er pH slet ikke defineret.

Brugbart svar (0)

Svar #9
29. maj 2006 af frodo (Slettet)

det kræver vist en uddybning.
En negativ pH-værdi har da fint mening.
har du fx en 3M opløsning af HCl, får du en negativ pH-værdi.

At man i praksis nok ikke vil referere til det er en anden sag

Brugbart svar (0)

Svar #10
29. maj 2006 af KemiKasper (Slettet)

Meningen med pH er at have et mål for hydrogenionkoncentrationen og for syrer over 1 N er den benyttede metode en grov beregning.
Selv i mere fortyndede opløsninger viser pH-begrebet at være mere avanceret end som så og man bør derfor aldrig angive en pH-værdi med mere end 2 betydende cifre.

Brugbart svar (0)

Svar #11
30. maj 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Jeg ser nu heller ingen problem i negative pH værdier. Da jeg havde fysisk organisk kemi, opererede vi da med negative pH værdier.

Skriv et svar til: Hvad står pH for ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.