Kemi

Gennemsnitlige antal dobbeltbindinger

20. august 2006 af Einsteinium (Slettet)
Hejsa..

Sidder med en opgave, hvor jeg skal udregne det gennemsnitlige antal dobbeltbindinger. Hvordan gør man det? Jeg har fundet den gennemsnitlige molare masse og jeg har forsæbningstal og iodtal.
Derefter skal jeg finde den gennemsnitlige kædelængde, det ved jeg heller ikke hvordan man gør.

(Sommerferie kan umligt være godt for ens hukommelse..)

Håber nogen kan hjælpe. Det er til imorgen, så hvis I kigger efter er der ingen grund til at svare.

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. august 2006 af sapiens (Slettet)

Iodtal: Er angivet i I2g/100 g fedtstof. Så udregn n af I2 og n af 100 fedtstof, og kig på forholdet mellem dem.

Forsæbningstal: Opskriv reaktionsskema (et fedtstofmolekyle til 3 KOH) og går det samme som ved iodtal.

Forstår du?

Brugbart svar (0)

Svar #2
20. august 2006 af sapiens (Slettet)

Hvilken bog bruger i?

Svar #3
20. august 2006 af Einsteinium (Slettet)

kemi 2000 ... Jeg prøver lige at regne det...

Svar #4
20. august 2006 af Einsteinium (Slettet)

Hvis jeg får det gennemsnitlige antal dobbeltbindinger til 4.42, tror du så det er helt galt?
Iodtallet var 130:
n(iod) = 130g/(2*126,9)=0,513mol

n(fedt) = 100g/863,2g/mol=0,12mol

Forhold = 0,513mol/0,12mol=4.42 ???

Svar #5
20. august 2006 af Einsteinium (Slettet)

Forstår stadig ikke det med kædelængde..

Brugbart svar (0)

Svar #6
20. august 2006 af sapiens (Slettet)

det virker fornuftigt nok. Hvis du kigger på s.245 kan du se iodtallet for nogle fors. fedtstoffer, og det er normal et interval og ikke et bestemt tal.

Kædelængde: Du kender jo molarmassen, så hvis vi siger at kædelængden ca. er M/3, og det tal sætter du så ind i (CxHyO2)x, det er mit bedste bud. Ja, det er lidt besværligt, men jeg kan ikke se hvordan ellers :p

Brugbart svar (0)

Svar #7
20. august 2006 af sapiens (Slettet)

Ok... sidste del er rimelig uforståeligt :p
har du en ide om hvad der står, eller skal jeg prøve at formulere mig bedre? :)

Svar #8
20. august 2006 af Einsteinium (Slettet)

Det virker som noget lidt løst, men jeg holder det i baghovedet. Tak for hjælpen!

Svar #9
20. august 2006 af Einsteinium (Slettet)

altså jeg forstod det ikke rigtigt, nej..

Brugbart svar (0)

Svar #10
20. august 2006 af sapiens (Slettet)

Ok.
Fedtstoffer består jo af tre lange syrekæder, der er "bundet" sammen ved en esterbinding. Du vil finde kædelængden for en af de kæder, så derfor dividerer du molarmassen med 3 (sådan tilnærmet). Så har du at
(CxHy)zO2 = 863,2 g/mol, hvor x = antal C, y = antal H og z er den faktor, der skal ganges med for at få molekylformlen. Desuden kender du antallet af dobbeltbindinger, så du skulle også være i stand til at finde forholdet mellem C og H.

anyways.. er også lige begyndt igen, så har også "begyndervanskeligheder" :)

Svar #11
20. august 2006 af Einsteinium (Slettet)

Jeg kigger på det.. tak! (:

Skriv et svar til: Gennemsnitlige antal dobbeltbindinger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.