Kemi
spørgsmål til kemi
11. september 2006 af
cs (Slettet)
Hej vil høre ome der er nogle der kan svare mig på disse.
Når man skal angive hvor et stof er umættet er det omkring dobbeltbindinger men gælder det også i en benzenring.
Kan man sige at have en aromatisk ring hvis den ene C-atom er udskiftet med en N-atom
Når man skal angive hvor et stof er umættet er det omkring dobbeltbindinger men gælder det også i en benzenring.
Kan man sige at have en aromatisk ring hvis den ene C-atom er udskiftet med en N-atom
Svar #1
12. september 2006 af Larsendrengen (Slettet)
Benzen kan rigtig nok tegnes med tre C=C bindinger, men det er ikke en korrekt måde at beskrive benzenmolekylet på.
En normal C=C i en alken kan f.eks. addere brom og det giver Br-C-C-Br (H er udeladt). Men benzen lader sig ikke nemt indgå i additionsreaktioner med Br2. Istedet vil det heller substituere et H og gendanne sin 6-pi elektronsky. Det giver en stor stabilitet at have et cyclisk 6-pi konjugeret elektronsystem.
Et C-H i benzen kan godt uskiftes med N og det giver en ildelugtende væske som hedder pyridin (frygteligt stof, egen erfaring). Det er også et aromatisk molekyle, da den også har et 6-pi konjugeret elektronsystem.
En normal C=C i en alken kan f.eks. addere brom og det giver Br-C-C-Br (H er udeladt). Men benzen lader sig ikke nemt indgå i additionsreaktioner med Br2. Istedet vil det heller substituere et H og gendanne sin 6-pi elektronsky. Det giver en stor stabilitet at have et cyclisk 6-pi konjugeret elektronsystem.
Et C-H i benzen kan godt uskiftes med N og det giver en ildelugtende væske som hedder pyridin (frygteligt stof, egen erfaring). Det er også et aromatisk molekyle, da den også har et 6-pi konjugeret elektronsystem.
Skriv et svar til: spørgsmål til kemi
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
