Kemi
Analyse af et organisk stof
18. september 2006 af
Jelly (Slettet)
Er der nogen der kan hjælp mig med kemiopgaven fra august 1995 opg.1 :
Analyse af et organisk stof
Stoffet A analyseres i et laboratorium.
En elementaranalyse viser, at stoffet indeholder carbon (C),hydrogen (H),oxygen (O) og chlor (Cl).
Chlorindholdet analyseres på følgende måde:
1.Der afvejes en portion af stoffet A. Ved en kemisk reaktion omdannes alt chlor i den afvejede portion til chloridioner.
2.Reaktiosproduktet opløses i vand.
3.Der fortyndes med vand til 100,0ml.
4.Med pipette udtages 10,00ml af den fortyndede opløsning.
5.Fra en burette tilsættes overskud af sølvnitratopløsning.
6.Overskuddet af sølvioner titreres med ammoniumthiocyanat,NH4SCN(aq). Ækvivalenspunktet bestemmes ved hjælp af en indikator.
ad 1. Der blev afvejet 1,608g af stoffet A.
ad 5. Sølvioner reagerer med chloridioner efter reaktionsskemaet
Ag^+(aq)+Cl^-(aq)->AgCl(s)
Der blev tilsat 25,2ml 0,1052M sølvnitratopløsning.
ad 6. Sølvioner reagerer med thiocyanationer efter reaktionsskemaet
Ag^+(aq)+SCN^-(aq)->AgSCN(s)
Til titreringen blev der brugt 6,4ml 0,0982M ammoniumthiocyanatopløsning.
a) Bestem koncentrationen af chloridioner i den fortyndede opløsning.
Nogle der der kan komme med hints til en løsning af opgave a)
På forhånd tak!
Analyse af et organisk stof
Stoffet A analyseres i et laboratorium.
En elementaranalyse viser, at stoffet indeholder carbon (C),hydrogen (H),oxygen (O) og chlor (Cl).
Chlorindholdet analyseres på følgende måde:
1.Der afvejes en portion af stoffet A. Ved en kemisk reaktion omdannes alt chlor i den afvejede portion til chloridioner.
2.Reaktiosproduktet opløses i vand.
3.Der fortyndes med vand til 100,0ml.
4.Med pipette udtages 10,00ml af den fortyndede opløsning.
5.Fra en burette tilsættes overskud af sølvnitratopløsning.
6.Overskuddet af sølvioner titreres med ammoniumthiocyanat,NH4SCN(aq). Ækvivalenspunktet bestemmes ved hjælp af en indikator.
ad 1. Der blev afvejet 1,608g af stoffet A.
ad 5. Sølvioner reagerer med chloridioner efter reaktionsskemaet
Ag^+(aq)+Cl^-(aq)->AgCl(s)
Der blev tilsat 25,2ml 0,1052M sølvnitratopløsning.
ad 6. Sølvioner reagerer med thiocyanationer efter reaktionsskemaet
Ag^+(aq)+SCN^-(aq)->AgSCN(s)
Til titreringen blev der brugt 6,4ml 0,0982M ammoniumthiocyanatopløsning.
a) Bestem koncentrationen af chloridioner i den fortyndede opløsning.
Nogle der der kan komme med hints til en løsning af opgave a)
På forhånd tak!
Svar #1
18. september 2006 af frodo (Slettet)
n(Cl-)=n(Ag+, forbrugt)=n(Ag+,før)-n(Ag+, titr)=25,2ml*0,1052M-6,4mL*0,0982M
c=n/V
c=n/V
Svar #2
18. september 2006 af Jelly (Slettet)
okay mange tak!
Men hvordan beregner man indholdet af chlor i stoffet A og jeg skal angive resultatet i masseprocent.
Håber nogle kan komme med hints!
Men hvordan beregner man indholdet af chlor i stoffet A og jeg skal angive resultatet i masseprocent.
Håber nogle kan komme med hints!
Svar #3
18. september 2006 af Jelly (Slettet)
#1
n(Cl-)=n(Ag+, forbrugt)=n(Ag+,før)-n(Ag+, titr)=25,2ml*0,1052M-6,4mL*0,0982M = 2,02256.
Jeg dividere så med 0,100L
c=n/V = 2,02256/ 0,100L =20,2255 M
er det korrekt?
n(Cl-)=n(Ag+, forbrugt)=n(Ag+,før)-n(Ag+, titr)=25,2ml*0,1052M-6,4mL*0,0982M = 2,02256.
Jeg dividere så med 0,100L
c=n/V = 2,02256/ 0,100L =20,2255 M
er det korrekt?
Skriv et svar til: Analyse af et organisk stof
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
