Kemi
syre-basetitrering_DEN RIGTIGE - HASTER!
26. september 2006 af
velo (Slettet)
hej. ( kom ved en fejl til at lægge et indlæg ind inden jeg var færdig med det, så her kommer det FÆRDIGE indlæg": jeg håber virkelig at i vil hjælpe mifor har et KÆMPE PROBLEM! det drejer sig om "august 1993 opgave 1 b)" i bogen "studentereksamensopgaver i kemi". det handlder om indstilling af en NaOH-opløsning og til dette buger man Kaliumhydrogenphtalat. ( eller KHP) dette er en syre med pks 5,41 ( altså en svag syre). Opgave teksten lyder så ledes : Til indstliing af en NaOH - opløsning afvejes 344,1 mh KHP, som opløses i vand.
opløsningen titreres med NaOH- opløsningen, og phenolpthalein anvendes som indikator. Ved titreringen bruges 16,50mL NaOH-opløsning.
a) beregn koncentrationen af NAOH-opløsningen. ( ved at sætte de to stofmængder lig med hinaden
( n(KHP)=n(NaOH) ) får jeg c(NaOH)= 0,102M
så kommer problemet.
ved titreringensn afslutning er det samlede volumen af blandingen 68,70mL
b) beregn pH for blandingen ved titreringens afslutning.
jeg har gjort det at jeg har fundet V(KHP) som er 52,2 ml ( 68,7ml-16,50ml)
i a bestemte jeg n(KHP) til at være 1,6849mmol.
så derfor : c(KHP)= 1,6849mmol/52,3ml = 0,03228M
For at beregne pH bruger jeg pH for en svag syre: pH = ½*(5,41-log(0,03228M))=3,450
i de andre indlæg om samme opgave har de fået pH TIL 10,5. Kan nogen forklare mig hvad jeg gør galt.?
på forhånd : mange tak=)
opløsningen titreres med NaOH- opløsningen, og phenolpthalein anvendes som indikator. Ved titreringen bruges 16,50mL NaOH-opløsning.
a) beregn koncentrationen af NAOH-opløsningen. ( ved at sætte de to stofmængder lig med hinaden
( n(KHP)=n(NaOH) ) får jeg c(NaOH)= 0,102M
så kommer problemet.
ved titreringensn afslutning er det samlede volumen af blandingen 68,70mL
b) beregn pH for blandingen ved titreringens afslutning.
jeg har gjort det at jeg har fundet V(KHP) som er 52,2 ml ( 68,7ml-16,50ml)
i a bestemte jeg n(KHP) til at være 1,6849mmol.
så derfor : c(KHP)= 1,6849mmol/52,3ml = 0,03228M
For at beregne pH bruger jeg pH for en svag syre: pH = ½*(5,41-log(0,03228M))=3,450
i de andre indlæg om samme opgave har de fået pH TIL 10,5. Kan nogen forklare mig hvad jeg gør galt.?
på forhånd : mange tak=)
Svar #1
26. september 2006 af Larsendrengen (Slettet)
a) er rigtig nok.
b) Du har nu en opløsning af phthalat-dianionen, dvs. det er nu en base.
C(dianion)= 1,685 mmol/68,7 mL = 0,0245M
Så skal du anvende pKb(dianion)=14-pKs(KHP)= 8,59
pH=14-½*(pKb(dianion)-logC(dianion))
jeg får så pH til ca. 8,9
b) Du har nu en opløsning af phthalat-dianionen, dvs. det er nu en base.
C(dianion)= 1,685 mmol/68,7 mL = 0,0245M
Så skal du anvende pKb(dianion)=14-pKs(KHP)= 8,59
pH=14-½*(pKb(dianion)-logC(dianion))
jeg får så pH til ca. 8,9
Skriv et svar til: syre-basetitrering_DEN RIGTIGE - HASTER!
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
