Kemi
HJÆLP SØGES:
27. september 2006 af
bih1987 (Slettet)
Hej! jeg vil lige spørger om der ikke er nogen som kunne hjælpe mig med en lille ting. Det kan godt være at der står meget men det er for rapporten og jeg har taget det med fordi der er noget jeg ikke kan finde ud af. Jeg har lavet forsøget og alle udregninger der høre til men der en jeg ikke kan finde ud af.
det er der hvor der står brug kurven til at udregne Cl^- koncentrationen. jeg har tegnet kurven men jeg ved ikke hvad jeg skal gøre. HÅBER VIRKELIGT AT DER ER NOGEN SOM KAN HJÆLPE MIG.
PÅ FORHÅND TAK.
Potentiometrisk bestemmelse af Cl^- -koncentration:
Bestemmelse af halogenidion-koncentration:
Elektrodepotentialet for en elektrokemisk celle er givet ved Nernst-ligning:
E=E^0 - RT/nF ln(Q)
hvor Q er reaktionskvotienten for reaktionen. I praksis benyttes en standardelektrode som den ene halvdel af cellen, og Nernst-ligningen kan skrives som to halvreaktioner:
E = E_2 – E_1
E_i = E_i ^0 - RT/nF ln(Q_i)
Standardelektroden er karakteriseret ved at have en stabil værdi af E_2. Den målte potentialeforskel E kommer dermed til at afhænge af Q_1. for reaktionen af interesse.
Det anvendte potentiometer er Radiometers PHM 28, og de anvendte elektroder er en Ag-elektrode og Radiometers referenceelektrode type K 601, som er en kviksølv-kviksølv(l)sulfatelektrode med mættet kaliumsulfat. Den opløsning, der titreres, indgår sammen med en Ag-elektrode som det ene halvelement i et galvanisk element med følgende elektrodeproces:
Ag^+ + e^- ---> Ag
Det målte elektrodepotentiale afhænger dermed direkte af koncentrationen af sølvioner i opløsningen.
Sølvhalogenider er ret tungtopløselige, som det fremgår af følgende opløselighedsprodukt.
AgCl: K_sp = [Ag^+] [Cl^-] = 1,8 = 10^-10 M^2
Tilsætter man Ag^+ -ioner (i form af en AgN0_3.-opløsning) til en opløsning, der indeholder halogenidioner, vil Ag^+ fældes som tungtopløseligt sølvhalogenid. Så længe der er halogenidioner tilbage i opløsningen, vil koncentrationen af Ag^+ -ioner derfor være meget lille. Efter at der er tilsat en Ag^+ -mængde, der er ækvivalent med den oprindelige halogenidmængde, vil koncentrationen af Ag^+ -ioner i opløsningen stige kraftigt. Dette forhold anvendes i denne øvelse til bestemmelse af halogenid, idet man titrerer en opløsning, der indeholder f.eks. Cl^-, med en AgN0_3-opløsning med kendt koncentration.
Udførelse:
Prøvens koncentration og mængde afpasses efter, at der maksimalt ønskes et forbrug på 20 mL 0,1 M AgN0_3. Beregn derfor først hvor meget der skal bruges.
Fyld buretten med AgNo.3., og aflæs den efter ca. 30 sek. (0,01 mL's nøjagtighed).
En passende mængde prøve afpipetteres og overføres til et 100 mL bægerglas, tilsæt magnet.
Titrer forsigtigt med AgNO_3, idet der hele tiden aflæses sammenhørende værdier mellem mL AgNO_3 og millivolt.
Plot mV som funktion af mL AgNO_3 tilsat. Brug kurven til at udregne Cl^- koncentrationen.
Udstyr:
Burette med klemhane
100 mL bægerglas
Magnet + omrører
Glastragt
Kemikalier:
0,1 M AgNO_3
det er der hvor der står brug kurven til at udregne Cl^- koncentrationen. jeg har tegnet kurven men jeg ved ikke hvad jeg skal gøre. HÅBER VIRKELIGT AT DER ER NOGEN SOM KAN HJÆLPE MIG.
PÅ FORHÅND TAK.
Potentiometrisk bestemmelse af Cl^- -koncentration:
Bestemmelse af halogenidion-koncentration:
Elektrodepotentialet for en elektrokemisk celle er givet ved Nernst-ligning:
E=E^0 - RT/nF ln(Q)
hvor Q er reaktionskvotienten for reaktionen. I praksis benyttes en standardelektrode som den ene halvdel af cellen, og Nernst-ligningen kan skrives som to halvreaktioner:
E = E_2 – E_1
E_i = E_i ^0 - RT/nF ln(Q_i)
Standardelektroden er karakteriseret ved at have en stabil værdi af E_2. Den målte potentialeforskel E kommer dermed til at afhænge af Q_1. for reaktionen af interesse.
Det anvendte potentiometer er Radiometers PHM 28, og de anvendte elektroder er en Ag-elektrode og Radiometers referenceelektrode type K 601, som er en kviksølv-kviksølv(l)sulfatelektrode med mættet kaliumsulfat. Den opløsning, der titreres, indgår sammen med en Ag-elektrode som det ene halvelement i et galvanisk element med følgende elektrodeproces:
Ag^+ + e^- ---> Ag
Det målte elektrodepotentiale afhænger dermed direkte af koncentrationen af sølvioner i opløsningen.
Sølvhalogenider er ret tungtopløselige, som det fremgår af følgende opløselighedsprodukt.
AgCl: K_sp = [Ag^+] [Cl^-] = 1,8 = 10^-10 M^2
Tilsætter man Ag^+ -ioner (i form af en AgN0_3.-opløsning) til en opløsning, der indeholder halogenidioner, vil Ag^+ fældes som tungtopløseligt sølvhalogenid. Så længe der er halogenidioner tilbage i opløsningen, vil koncentrationen af Ag^+ -ioner derfor være meget lille. Efter at der er tilsat en Ag^+ -mængde, der er ækvivalent med den oprindelige halogenidmængde, vil koncentrationen af Ag^+ -ioner i opløsningen stige kraftigt. Dette forhold anvendes i denne øvelse til bestemmelse af halogenid, idet man titrerer en opløsning, der indeholder f.eks. Cl^-, med en AgN0_3-opløsning med kendt koncentration.
Udførelse:
Prøvens koncentration og mængde afpasses efter, at der maksimalt ønskes et forbrug på 20 mL 0,1 M AgN0_3. Beregn derfor først hvor meget der skal bruges.
Fyld buretten med AgNo.3., og aflæs den efter ca. 30 sek. (0,01 mL's nøjagtighed).
En passende mængde prøve afpipetteres og overføres til et 100 mL bægerglas, tilsæt magnet.
Titrer forsigtigt med AgNO_3, idet der hele tiden aflæses sammenhørende værdier mellem mL AgNO_3 og millivolt.
Plot mV som funktion af mL AgNO_3 tilsat. Brug kurven til at udregne Cl^- koncentrationen.
Udstyr:
Burette med klemhane
100 mL bægerglas
Magnet + omrører
Glastragt
Kemikalier:
0,1 M AgNO_3
Skriv et svar til: HJÆLP SØGES:
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
