Kemi

pH beregning + phthalsyre

10. oktober 2006 af Farmerjoe (Slettet)
Hey

Jeg har en opgave omkring indstilling af en NaOH-opløsning. Først opløses der 344.1 mg kaliumhydrogenphtalat i vand og herefter titreres der med NaOH, ækvivalenspunktet nås ved 16.5mL NaOH.

Første opgave er at beregne koncentrationen af NaOH. Jeg antager her at kaliumhydrogenphtalat afgiver en syre-proton, og da H+ og OH- reagere i forholdet 1:1 så er stofmængden af min syre lig stofmængden af NaOH. Herefter beregner jeg så koncentrationen...

Bagefter skal jeg beregne pH ved titreringens afslutning, og jeg får opgivet at volumen af blandingen er 68.7 mL ved afslutningen.
Jeg er her i tvivl om hvordan jeg skal beregne pH. Det ville være dumt at tale om et puffersystem i ækvivalenspunktet, og der er højest sandsynligt ikke tale om en amfolyt.

Hjælp ville være meget velkommen..

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. oktober 2006 af mathon

344.1 mg kaliumhydrogenphtalat - HOOC-C6H4-COOK (skrevet HX-)

1_mol HOOC-C6H4-COOK =(45 + 6*12+4 + 44+39)_g = 204_g

antal mol kaliumhydrogenphtalat 344.1*10^-3_g/(204_g*mol^-1) = 0.001687_mol = 1.687_mMol

så er stofmængden af min syre lig stofmængden af NaOH
n(syre) = n(NaOH),
hvoraf
n(NaOH) = 1.687_mMol.

1.687_mMol NaOH i 16.5mL giver en koncentration på:

c = (1.687_mMol/(16.5mL) = ca. 0.1 molær NaOH- opløsning (da mMol/mL = Mol/L)

til beregning af pH i en svag base benyttes: pH = 14 – ½*(pKb – log(Cb))

Phtalsyres pK2 = 5.4

HX- ? H^+ + X^2-og [X^2-] = Cb = 0.1 M (1:1).

pH = 14 – ½*(pKb-log Cb)

pH = 14 – ½*(14 - pK2 -log Cb),
hvoraf

pH = 14 – ½*(14 - 5.4 -log ( 0.1))

pH = 14 – ½*(9.6)

pH = 14 – 4.8

pH = 9.2

Brugbart svar (0)

Svar #2
15. juni 2007 af ann_taber (Slettet)

Hej.
Hvorfor skal man ikke tage hensyn til slutvolumen?
MVH AT

Brugbart svar (0)

Svar #3
20. november 2019 af mathon

Det skal man også.  pH = 9.2 er forkert.

Se
           https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1923437


Skriv et svar til: pH beregning + phthalsyre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.