Matematik
Integral med rumfang
12. oktober 2006 af
Merit-HB (Slettet)
Jeg har integralet
10
pi * S (1,5+4kvdr(x))^2
1
har også tegnet (1,5+4kvdr(x))^2
ind så der ikke opstår misforståelser
http://img213.imageshack.us/img213/9647/mathintegralvc6.jpg
mit eneste problem er stort set hvordan jeg skal opfatte hele idéen med
(4kvdr(x))^2 ,
jeg ved kvdr(x) = x^1/2
men om jeg kan bruge det til nogen videre omskrivning er jeg ikke sikker på.
1,5^2's stamfunktion er vel 4/9*x^9/4
jeg valgte og omskrive 1,5^2, altså 2,25, til en brøk for overskuelighedens skyld
Alt input værdsat !
10
pi * S (1,5+4kvdr(x))^2
1
har også tegnet (1,5+4kvdr(x))^2
ind så der ikke opstår misforståelser
http://img213.imageshack.us/img213/9647/mathintegralvc6.jpg
mit eneste problem er stort set hvordan jeg skal opfatte hele idéen med
(4kvdr(x))^2 ,
jeg ved kvdr(x) = x^1/2
men om jeg kan bruge det til nogen videre omskrivning er jeg ikke sikker på.
1,5^2's stamfunktion er vel 4/9*x^9/4
jeg valgte og omskrive 1,5^2, altså 2,25, til en brøk for overskuelighedens skyld
Alt input værdsat !
Svar #1
12. oktober 2006 af Dominik Hasek (Slettet)
#0:
Vi har funktionen
f²(x)
= (3/2 + 4*x^(1/2))²
= (3/2)² + 2*3/2*4*x^(1/2) + (4*x^(1/2))²
= 9/4 + 12*x^(1/2) + 16*x
Idet vi udelader integratorskonstanten, fås følgende:
S[f²(x)]dx
= S[9/4 + 12*x^(1/2) + 16*x]dx
= 9/4*S[1]dx + 12*S[x^(1/2)]dx + 16*S[x]dx
= 9/4*x + 12*2/3*x^(3/2) + 16*1/2*x²
= 9/4*x + 8*x^(3/2) + 8*x²
Nu indsætter du så grænserne, hvorefter du ganger med pi. Jeg ender med resultatet
V = pi/4*(3217 + 320*10^(1/2))
Dette er selvfølgelig med forbehold for regnefejl.
Vi har funktionen
f²(x)
= (3/2 + 4*x^(1/2))²
= (3/2)² + 2*3/2*4*x^(1/2) + (4*x^(1/2))²
= 9/4 + 12*x^(1/2) + 16*x
Idet vi udelader integratorskonstanten, fås følgende:
S[f²(x)]dx
= S[9/4 + 12*x^(1/2) + 16*x]dx
= 9/4*S[1]dx + 12*S[x^(1/2)]dx + 16*S[x]dx
= 9/4*x + 12*2/3*x^(3/2) + 16*1/2*x²
= 9/4*x + 8*x^(3/2) + 8*x²
Nu indsætter du så grænserne, hvorefter du ganger med pi. Jeg ender med resultatet
V = pi/4*(3217 + 320*10^(1/2))
Dette er selvfølgelig med forbehold for regnefejl.
Svar #2
12. oktober 2006 af mathon
...der er IKKE tale om "den fjerde kvadratrod".
Missèren kommer formentlig af, at man ikke gider skrive den anden rod altså et 2 tal efterfulgt af et rodtegn (jeg forsøger her 2V(x))- hvor der skulle have været en streg hen over x'et).
Den modsatte regningsart af x^2 er den 2. rod 2V(x)
Den modsatte regningsart af x^3 er den 3. rod 3V(x)
Den modsatte regningsart af x^4 er den 4. rod 4V(x)
.........
Den modsatte regningsart af x^n er den n. rod nV(x)
så
da du i sin tid lærte om kvadratrod, burde den være kaldt den 2. rod 2V(x).
Af bekvemmelighedsgrunde skriver man ikke 2-tallet - kalder den kvadratrod - og skriver bare V(x). Det bliver en indarbejdet rutine.
Så kommer du i gymnasiet, hvor man opererer med fx. den 4. rod - skrevet 4V(x) - og så er fanden løs, for nu læser du det som den 4. kvadratrod, som der ikke er noget, der hedder! OK
altså den fjerde rod af...
4V(x) = x^(1/4) som 2V(x) = x^(1/2)
eller
generaliseret
n.te rod af x nV(x) = x^(1/n) (hvilket kan bevises ved hjælp af logaritmer).
Missèren kommer formentlig af, at man ikke gider skrive den anden rod altså et 2 tal efterfulgt af et rodtegn (jeg forsøger her 2V(x))- hvor der skulle have været en streg hen over x'et).
Den modsatte regningsart af x^2 er den 2. rod 2V(x)
Den modsatte regningsart af x^3 er den 3. rod 3V(x)
Den modsatte regningsart af x^4 er den 4. rod 4V(x)
.........
Den modsatte regningsart af x^n er den n. rod nV(x)
så
da du i sin tid lærte om kvadratrod, burde den være kaldt den 2. rod 2V(x).
Af bekvemmelighedsgrunde skriver man ikke 2-tallet - kalder den kvadratrod - og skriver bare V(x). Det bliver en indarbejdet rutine.
Så kommer du i gymnasiet, hvor man opererer med fx. den 4. rod - skrevet 4V(x) - og så er fanden løs, for nu læser du det som den 4. kvadratrod, som der ikke er noget, der hedder! OK
altså den fjerde rod af...
4V(x) = x^(1/4) som 2V(x) = x^(1/2)
eller
generaliseret
n.te rod af x nV(x) = x^(1/n) (hvilket kan bevises ved hjælp af logaritmer).
Svar #3
12. oktober 2006 af mathon
10
pi * S (1,5+4kvdr(x))^2
1
(1,5+4kvdr(x))^2 = (1,5+x^(1/4))^2 (ved brug af (a+b)^2=a^2+2ab+b^2)
1.5^2 + 2*1.5*x^(1/4) + (x^(1/4))^2 (ved brug af (a^n)^m = a^(n*m))
2.25 + 3*x^(1/4) + x^(1/2)
S (1,5+4kvdr(x))^2*dx
S (2.25 + 3*x^(1/4) + x^(1/2))dx
S 2.25dx + 3*S x^(1/4)dx + S x^(1/2))dx
2.25x + 3*(4/5)*x^(5/4) + (2/3)x^(3/2),
hvoraf
10
pi*S (1,5+4kvdr(x))^2 =
1
10
pi*[2.25x + 2.4*x^1.25 + (2/3)x^1.5]=
1
pi*[86.2606 - 5.31667]=
80.9439*pi = 254.293
pi * S (1,5+4kvdr(x))^2
1
(1,5+4kvdr(x))^2 = (1,5+x^(1/4))^2 (ved brug af (a+b)^2=a^2+2ab+b^2)
1.5^2 + 2*1.5*x^(1/4) + (x^(1/4))^2 (ved brug af (a^n)^m = a^(n*m))
2.25 + 3*x^(1/4) + x^(1/2)
S (1,5+4kvdr(x))^2*dx
S (2.25 + 3*x^(1/4) + x^(1/2))dx
S 2.25dx + 3*S x^(1/4)dx + S x^(1/2))dx
2.25x + 3*(4/5)*x^(5/4) + (2/3)x^(3/2),
hvoraf
10
pi*S (1,5+4kvdr(x))^2 =
1
10
pi*[2.25x + 2.4*x^1.25 + (2/3)x^1.5]=
1
pi*[86.2606 - 5.31667]=
80.9439*pi = 254.293
Skriv et svar til: Integral med rumfang
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
