Kemi

Massespekter og H NMR-spekter

06. december 2006 af Ole Sørensen (Slettet)
Der er givet et massespekter for ethylenglykols samt et H NMR og C NMR spekter. Ethylenglykolen er blevet behandlet med et overskud af PBr3.

Opgaven går ud på at finde ud af hvilken forbindelse man for ved at tilsætte et overskud af PBr3, samt redegøre for massepektret.

---------------

Tabelopslag for både C NMR og H NMR siger, at der er tale om en RCH2Br gruppe. Ud fra dette har jeg konkluderet, at den forbindelse der er tale om er: BrCH2CH2Br?

Men hvordan redergør man for massespektrets peaks som ligger ved m/z = 28, m/z = 107 og m/z = 109?

På forhånd tak for hjælpen.

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. december 2006 af frodo (Slettet)

den forbindelse har du ikke, hvis det er de eneste peaks i massespektret. Sammenlign med massen for 1,2-dibromethan.

Ydermere, bør du få 3 peaks omkring molekylarionen (M-2;M;M+2) med den relative intensitet ca 1:2:1, hvis du har 2 Br i molekylet.

Hvis du kun har en, får du 2 peaks (M-1;M+1) med intensitet ca 1:1. korresponderende til
de to isotoper af Br.

de 28 korresponderer til *CH2CH2+
Er der virkelig ikke flere peaks?

Brugbart svar (0)

Svar #2
06. december 2006 af frodo (Slettet)

ahh.. Du spørger måske bare kun til de peaks ;)

så er jeg også med.
Men så svarer det til henholdsvis 1 og 2 brom smidt

Svar #3
07. december 2006 af Ole Sørensen (Slettet)

Hvordan kommer man frem til forbindelsen CH2CH2+ ved at bombe med elektroner? ..

Og hvorfor resulterer de to isotoper (Br79 og Br80?) til peaks ved 107 og 109?

Og lidt ved siden af, hvorfor burde man få 3 peaks omkring molekylarionen hvis der er 2 Br? Hvad bestemmer antallet af peaks i massespektre?

Brugbart svar (0)

Svar #4
08. december 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Når man ioniserer sit molekyle sker det med at bombardere molekylet med højenergi elektroner (typisk 70 eV). Så slå den indkomne elektron en elektron af molekylet og efterlader molekylet som det man kalder en radikal-kation. Det er både et radikal (har en uparret elektron) og det er en kation da den jo mangler en elektron.

I og med at man anvender så store energier, så efterlader det også en masse overskudsenergi (vibrationel energi), og molekylet rystets i mindre stykker.

Nu findes Br i to isotoper i stort set lige mængde, nemlig 79-Br og 81-Br, der vil 1 stk brom i et molekyle altdi afsløres som to peaks som er næsten lige høje og med to masseenheder imellem. Grunden til at jeg ikke skriver M-1 og M+1, er at det ikke nødvendigvis er molekylarionen. Fragment ionerne som indeholder et brom, vil stadig have 2 peaks, men nu er det ikke længere M-1 og M+1 (håber du forstår).


Ved 2 stk Br vil man have en "triplet" (ikke at forveksle med NMR), og forholdet vil være 1:2:1 og igen med to masseenheder imellem hver.

Det er ren statistisk fordeling, og man har lavet tabeller over hvis f.eks. molekylet indehodler 2 Cl og 3 Br, for så kommer det til at se kompliceret ud, men ikke desto mindre er det et slags fingeraftryk af molekylet, da det jo viser indeholdet af visse grundstoffer.

Skriv et svar til: Massespekter og H NMR-spekter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.