Kemi
Lavere hastighedskonstant
29. maj 2007 af
petse (Slettet)
Fra studentereksamensopgaver i kemi (Orange bog)
August 2000 opgave 2 delopgave e)
Tilsvarende eksperimenter udført med 1-propanol og 2-propanol i stedet for ethanol gav følgende værdier for hastighedskonstanterne ved 23 grader celsius.
1-propanol: k = 7,64 * 10 i -4
2-propanol: k = 2,52 * 10 i -4
e) Forklar hvad årsagen kan være til at hastighedskonstanten er lavere ved reaktionen med 2-propanol end for reaktionen med 1-propanol.
August 2000 opgave 2 delopgave e)
Tilsvarende eksperimenter udført med 1-propanol og 2-propanol i stedet for ethanol gav følgende værdier for hastighedskonstanterne ved 23 grader celsius.
1-propanol: k = 7,64 * 10 i -4
2-propanol: k = 2,52 * 10 i -4
e) Forklar hvad årsagen kan være til at hastighedskonstanten er lavere ved reaktionen med 2-propanol end for reaktionen med 1-propanol.
Svar #1
31. maj 2007 af sapiens (Slettet)
det har noget med de steriske hindringer at gøre. OH-gruppen i 1-propanol er lettere tilgængelig, derfor sker en reaktion lettere. OH-gruppen i 2-propanol sidder på et sekundært C, hvilket gør molekylet mere reaktionstrægt.
Skriv et svar til: Lavere hastighedskonstant
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
