Matematik

2. gradsligning

26. april 2004 af Maria17 (Slettet)
x^2-8x-ax+4a+17=0

Hvordan opskrives diskriminanten for denne 2. gradsligning?

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. april 2004 af Mads^^ (Slettet)

D=kvrod(B^2-4ac) <=>
D=kvrod((-8x-ax)^2-4(4a+17))

Brugbart svar (0)

Svar #2
26. april 2004 af sontas (Slettet)

du skal da ikke have x'et med. Det jo netop det, der står foran x'et man indsætter.

Brugbart svar (0)

Svar #3
26. april 2004 af Brian (Slettet)

Maria17, hvis

Ax^2 + Bx + C = 0,

så er, som du sikkert ved

D = B^2 - 4AC

For at finde D i dit tilfælde må du finde A, B og A. A er alle de faktorer lagt sammen, som ganger sig på x^2, B alle de faktorer lagt sammen, som ganger sig på x og C alle de faktorer lagt sammen, som ikke ganger sig på noget x.

Din ligning er lidt mere kompliceret end "normalt" af at der indgår et a - det skal du bare behandle som en hvilken som helst anden konstant - fordi den ikke har noget med x at gøre.

Du kan nu aflæse:

A = 1 (fordi du har x^2 - ... = 1*x^2 - ...)

B = -8 - a (fordi... -8x-ax ...= ...(-8-a)*x...)

C = 4a + 17.

Så er D = (-8-a)^2 - 4*1*(4a + 17).

Der er lidt at reducere på ;-)

Brugbart svar (0)

Svar #4
26. april 2004 af PiaZorro (Slettet)

D=kvrod(B^2-4ac) <=>
D=kvrod((-8-a)^2-4(4a+17)) = 64 + a^2 + 16a - 12a - 68 = -4 + a^2 + 4a

det giver så problemet med kvadratroden. hvis ikke der havde stået minus foran 4 ville -4 + a^2 + 4a = (2+a)^2 og det er jo nemt at tage kvadratroden af

nogen der kan komme videre herfra?

Brugbart svar (0)

Svar #5
26. april 2004 af sontas (Slettet)

D=kvrod(B^2-4ac) d = b^2-4ac ikke noget med kvrod.

Brugbart svar (0)

Svar #6
26. april 2004 af PiaZorro (Slettet)

nej men hvis det er en andengradsligning skal kvadratroden jo bruges senere, har jeg ikke ret?

Brugbart svar (0)

Svar #7
26. april 2004 af sontas (Slettet)

nårh du tænker på ¨

x = -b +/- kvrod(d)/(2a)

Brugbart svar (0)

Svar #8
26. april 2004 af Brian (Slettet)

#4:

D = (-8-a)^2 - 4*1*(4a + 17)
= 64 + a^2 + 16a -16a - 68
= a^2 - 4.

Lige meget hvilket helt tal man vælger for a (undtagen 2 og -2), så vil dette ikke resultere i noget pænt, når man skal beregne kvrod(D).

Brugbart svar (0)

Svar #9
26. april 2004 af sontas (Slettet)

D= (-8-a)^2 - 4*1*(4a + 17).
D = -4+a^2

Brugbart svar (0)

Svar #10
27. april 2004 af PiaZorro (Slettet)

det går godt. nu kan jeg ikke engang gange 4 med 4 længere:-)

Skriv et svar til: 2. gradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.