Biologi
Desperat efter bio hjælp :'(
http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/2000/2000-6-2.pdf
Hverken mig eller hende jeg arbejder sammen med kan finde ud af det. Hvad som helst hjælp, om det så bare er noget i tror, elelr i lige kom i tanke om, plz fortæl os det!!
Vi svarer på 2, 4 og 5...
Hvad som helst i kan hjælpe med!!!!!!!!!!!
Svar #2
27. april 2004 af sigurd (Slettet)
Raps hører under familien (Brassica napus) som er en naturlig hybrid mellem havekål og agerkål.
Generelt om raps:
Brassica napus tilhører kål familien. I modsætning til mange andre familiemedlemmer må raps overvintre og blomstre, fordi man dyrker den på grund af olie i sin sædekorn. Raps er blevet benyttet i ca. 2000 år som kulturplante og tilhører familien fra korsblomstret. Det er sandsynligt at den grå gule blomstrende rapsplante stammer fra en krydsning mellem den vild grønsags kål og roer. Oprindeligt stammer den fra Asien og middelhavsområdet, det har været bekendt lige siden romer tiden men er dog blevet dyrket først i det 17. århundrede I stort mængder på europæisk grund. Rapsolien var tidligere ikke populær på grund af sin sennep lugt og smag.
A.a
Grunden til at hybridernes kromosomtal er forekommet skyldes polyploidi, polyploide forekomemr hovedsagligt hos planter , mens det ikke er så betydningsfuldt hos dyr. Det der sker, er at hvi en organisme har flere end to sæt homologe kromosomer, kan der opstå problemer ved meiosen hvor de homologe kromosomer kromosomer parres og derefter fordeles til hver sin dattercelle. Svaret er derfor at ved meiosen er det tidspunkt hvor hybridernes kromosomtal kan være fremkommet.
A.b
På figur 2. kan jeg konstatere at der brydes H bindinger af chitinase, chitinase tilhører stofgruppen enzymer og det er et kulhydrat spaltende enzym. Udover dette er chitinase et gen overført til rapsplanterne med det formål at gøre dem modstandsdygtige mod svampesygdomme. Chitinase genet formodes at kode for et enzym, som øger planternes resistens mod svampesygdom.
B.a
Chitinasegenet overføres ved hjælp af gensplejsning, gensplejsning består af følgende 4 trin:
1. Det ønskede gen isoleres
2. genet splejses ind i vektor
3. vektor genet overføres til værten
4. værten udvælges (selekteres) og de udvalgte bakterier opformeres.
B.c
Metoden som muligvis kan sammenlignes med figur 3 er elektrofase.
En elektroforese har navnet efter metoden. Man kommer DNA i en gel, som sidder forbundet med en + og en - pol. Når man så sætter strøm til, vil DNA’et vandre fra + mod -. Længden at hvor langt det vandre, afhænger af hvor stor ladning det har og hvor stort det er.
Derefter tager man et billede af gelen med et ultraviolet kamera. Her kan man se hvor langt DNA’et har vandret og i hvor mange stykker det er delt op i. Disse stykker kaldes fragmenter, som er DNA’et der er blevet klippet over i mindre dele, vha et tilsat restriktionsenzym. Disse enzymer er isoleret fra bakterier og når de bliver blandet med DNA’et, går de ind og klipper det over i flere dele alt afhængig efter det enkelte enzyms funktion. Det klipper ved specielle basesekvenser og på den måde kan man få nye oplysninger om mindre områder i DNA’et.
Man kan f.eks. bestemme længden af de enkelte fragmenter, ved at se hvor langt de har vandret gennem gelen mod minuspolen. Man har da et skema, som viser at x antal mm det har vandret, svarer til x antal basepar i DNA’et. På den måde bestemmes længderne af de enkelte bånd i det klippede DNA. På figuren kan vi se at det er lykkedes at få kanamycinresistensgen ind.
B.D
Af fordele kan være at når man dyrker økologisk vinterraps kan man opnå et højt frøudbytte, med et lavt indhold af glucosinolat og erucasyre. Fordelene ved dyrkning af vinterraps er, at den giver et koncentreret energi- og proteinrigt bidrag til økologiske foderblandinger. Udover er raps også meget god til at holde ukrudt væk, desuden er raps en god forfrugt til kornafgrøder. En ulempe kan være at raps er følsom over for skadedyrsangreb. Det samme gælder vårraps.
Svar #4
27. april 2004 af sigurd (Slettet)
Svar #5
27. april 2004 af maggie (Slettet)
X= rask
Y= rask
´X= syg
a)
I den første generation
har vi faren som har den defekte gen.
faren ´XY og moren XX
næste generation
De får syv børn og 3ud af 7 børn bliver ramt af denne sygdom.
nr 2: er en søn og er rask XY
nr 3: en datter og hun er syg ´XX
nr 4: en datter og hun er syg ´XX
nr 5: er en søn og er rask XY
nr 6: er en søn og er rask XY
nr 7: en datter og hun er syg ´XX
nr 2: sønnen gifter sig med en pige nr 1 som ikke har sygdommen. Og derfor så får de ikke nogle børn med sygdommen.
b)
Imens nr:7 søsteren har den defekt gen og så er der en 50/50 change for at hendes børn får det også. Og det har hendes børn nr 4 og nr 6 fået. Imens nr 5 og nr 7 var bare været heldig, og har undgået sygdommen.
Begrundelse:
Kan også ses ved at bruge skemaet
Aa A a
AA AA Aa__75% for at det er normalt
A AA Aa
a Aa aa--->så der er 25 % for at
børne får defekten.
c)
som vi alle sammen ved så skal et barn have et gen fra faren og en fra moren. Og dette her er en vigtig kilde i undersøgelsen. For at se om deres kommende børn vil arve denne fænotype sygdom.Og det kan man se på en blodprøve.Alle sydommen kommer fra X-kromosomet, så moren må også være en skjul bærer af sygdommen.
Svar #7
27. april 2004 af Jesus (Slettet)
Svar #9
27. april 2004 af maggie (Slettet)
hvad så med mig Jesus?
nå okay sikke en taknemlighed fra dig... snøft, snøft tak for lort.
Svar #10
27. april 2004 af Jesus (Slettet)
*kram*
Skriv et svar til: Desperat efter bio hjælp :'(
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
