Kemi
haster!!! om pufferopløsning - bare en enkelt opgave!
04. oktober 2007 af
Maja09 (Slettet)
Man har 500mL pufferopløsning, der indeholder NH3 i koncentrationen 0,100 M og NH4Cl i koncenrationen 0,200M.
a. Beregn pufferópløsnings pH-værdi.
Denne opgave har jeg løst og her får jeg:
Ph = 9, 25 + log ( 0,100/0,200) = 8,95
b. Der tilsættes 20mL 0,100 M HCL. Beregn PH ændringen..
Den vil jeg meget gerne have hjælp til...
a. Beregn pufferópløsnings pH-værdi.
Denne opgave har jeg løst og her får jeg:
Ph = 9, 25 + log ( 0,100/0,200) = 8,95
b. Der tilsættes 20mL 0,100 M HCL. Beregn PH ændringen..
Den vil jeg meget gerne have hjælp til...
Svar #1
04. oktober 2007 af mathon
a) er rigtig
b)
før tilsætning af HCl
er
n(NH3(aq)) = 0,5*L*0,1*mol/L = 0,05 mol
n(NH4^(+)(aq)) = 0,5*L*0,2*mol/L = 0,1 mol
den tilsatte H^(+)(aq)-mængde:
n(H^(+)(aq)) = 20*mL*0,1*mmol/mL = 2 mmol = 0,002 mol
ligevægten
NH4^(+)(aq) <--> NH3(aq) + H^(+)(aq) tvinges nu mod venstre
under forbrug
af
0,002 mol NH3(aq)
hvorfor
n(NH3(aq))_ny = 0,05 mol - 0,002 mol = 0,048 mol
og
c(NH3(aq))_ny = 0,048*mol/(0,520*L) = 0,092308 mol/L
samt
n(NH4^(+)(aq))_ny = 0,1 mol + 0,002 mol = 0,102 mol
og
c(NH4^(+)(aq))_ny = 0,102*mol/(0,520*L) = 0,196154 mol/L
pH_ny = pks + log(c(NH3(aq))_ny/c(NH4^(+)(aq))_ny), hvoraf
pH_ny = 9,25 + log((0,092308*mol/L)/(0,196154 mol/L))
pH_ny = 9,25 + log(0,470588) = 8,92264 = ca. 8,92
en smuk bekræftelse på, at pH for en pufferopløsning af rimelig kapacitet ikke ændres væsentligt selv ved tilsætning af et lille volumen STÆRK syre
b)
før tilsætning af HCl
er
n(NH3(aq)) = 0,5*L*0,1*mol/L = 0,05 mol
n(NH4^(+)(aq)) = 0,5*L*0,2*mol/L = 0,1 mol
den tilsatte H^(+)(aq)-mængde:
n(H^(+)(aq)) = 20*mL*0,1*mmol/mL = 2 mmol = 0,002 mol
ligevægten
NH4^(+)(aq) <--> NH3(aq) + H^(+)(aq) tvinges nu mod venstre
under forbrug
af
0,002 mol NH3(aq)
hvorfor
n(NH3(aq))_ny = 0,05 mol - 0,002 mol = 0,048 mol
og
c(NH3(aq))_ny = 0,048*mol/(0,520*L) = 0,092308 mol/L
samt
n(NH4^(+)(aq))_ny = 0,1 mol + 0,002 mol = 0,102 mol
og
c(NH4^(+)(aq))_ny = 0,102*mol/(0,520*L) = 0,196154 mol/L
pH_ny = pks + log(c(NH3(aq))_ny/c(NH4^(+)(aq))_ny), hvoraf
pH_ny = 9,25 + log((0,092308*mol/L)/(0,196154 mol/L))
pH_ny = 9,25 + log(0,470588) = 8,92264 = ca. 8,92
en smuk bekræftelse på, at pH for en pufferopløsning af rimelig kapacitet ikke ændres væsentligt selv ved tilsætning af et lille volumen STÆRK syre
Skriv et svar til: haster!!! om pufferopløsning - bare en enkelt opgave!
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
