Kemi

Vandige opløsninger

01. november 2007 af senadw124 (Slettet)
Beregn pH for følgende vandige opløsninger ved 25C

a) 0,0170 M HCOOH
b) 0,0259 CH3COOH
c) 0,138 M monochlorethansyre
d) 0,108 M butansyre
e) 0,1 M kaliumformiat


EN OPGAVE TIL :)

Til 100 ml rent vand sættes 30ml 0,050 M HCl
a) beregn pH for opløsningen

Den fremkomne opløsning blandes med 60 ml 0,040 M NaOH og temperaturen reguleres til 25C

b) beregn pH for blandingen
c) beregn de aktuelle koncentrationer af Na+ og Cl- i blandingen

Hvordan griber jeg dette an? Hjælp vil blive meget værdsat.

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. november 2007 af mathon

se
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=277791

Brugbart svar (0)

Svar #2
01. november 2007 af mathon

a) 0,0170 M HCOOH

pKs(HCOOH) = 3.75, hvilket indikerer middelstærk syre

Ks = 10^(-pKs) = 10^(-3.75) = 0,000178

pH = -log[(-Ks+sqr(Ks^2+4*Ks*Cs))/2]

pH = -log[(-0,000178+sqr(0,000178^2+4*0,000178*0,0170))/2] = 2,78178

= ca. 2,8

Brugbart svar (0)

Svar #3
04. november 2007 af mathon

b) 0,0259 CH3COOH

pKs(CH3COOH) = 4.75, hvilket indikerer svag syre - syre er kun lidt ioniseret,

hvorfor
der foreligger en ligevægt

CH3COOH(aq) <--> H^(+)(aq) + CH3COO^(-)(aq)

pH = 0,5*(pKs-log(Cs)) = 0,5*(4.75-log(0,0259)) = 3,16835 = ca. 3,2

Skriv et svar til: Vandige opløsninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.