Biologi

Hurtig biologi hjæp

31. januar 2008 af Amanda1003 (Slettet)
Hejsa..

Jeg har brug for hjælp til at besvare disse to spørgsmål:

A: En menneskecelle indeholder 2,9 milliarder basepar, eller som det ofte udtrykkes i kilobasepar (kb): 2.900.000 kb. Den samlede længde af disse basepar er ca 1,7 meter, dvs. at hver cellekerne indeholder 1,7 m DNA. Denne længde er fordelt på kromosomerne, hvoraf nogle er store og andre er små. Hvor mange kb er der i gennemsnit i hvert kromosom – og hvor mange centimeter er det?

B: Mennesket består af ca. 1014 celler. Beregn den samlede længde af DNA i et menneske, og sammenlign med afstanden til solen (ca. 8 lysminutter = 20 millioner km).

Håber i kan hjælpe

Brugbart svar (0)

Svar #1
31. januar 2008 af sapiens (Slettet)

dårlig overskrift!

Brugbart svar (0)

Svar #2
31. januar 2008 af Stenalt (Slettet)

A: Du tager bare det totale antal basepar og deler med antallet af kromosomer... MEGET enkelt... Synes dog ikke opgaven giver den store mening da der er meget store og kendte forskelle på kromosomernes størrelse (f.eks. kromosom 1 i forhold til y-kromosomet)
B: Mennesket består af mere end 1014 celler ;)... Denne virker heller ikke særlig relevant set med mine øjne... Men det du skal gøre er jo blot at gange antallet af celler med længden af hver celles genom...

Brugbart svar (0)

Svar #3
31. januar 2008 af Dr. MolBio (Slettet)

1014 celler...

hmm, hvor har du det tal fra? Det lyder meget usandsynligt...

Hint: vi har 23 kromosompar i diploide celler...

Svar #4
31. januar 2008 af Amanda1003 (Slettet)

Tak for jeres svar.
Spørgsmålene er lavet af min lærer.

Men kunne I hvise med tallene hvordan det skal udregenes? Er ikke helt med på hvad jeg skal, og hvad er en genom?

Brugbart svar (0)

Svar #5
31. januar 2008 af Stenalt (Slettet)

#4 MEGET simpel matematik...
A:(2,9 *10^9)/46 = ???
B:(antal celler (nægter at bruge 1014)) * 1,7 m = ???
Så regner du det bare ud...
Og så har du vist også fået det hele serveret på et sølvfad...

Brugbart svar (0)

Svar #6
31. januar 2008 af Stenalt (Slettet)

Genom = en organsimes samlede genetiske materiale...

Svar #7
31. januar 2008 af Amanda1003 (Slettet)

Takker. :)

På opgaven står der også 10^14 og ikke 1014. Sådan er det bare blevet kopiret.

Brugbart svar (0)

Svar #8
01. februar 2008 af Nicoline Skjoldager (Slettet)

Husk endvidere at enheden kb betyder "kilobaser" og altså står for 1000. Dvs. at 2 kb svarer til 2000 basepar.

Skriv et svar til: Hurtig biologi hjæp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.