Fysik

Beregn massen af et sort hul

26. april 2008 af Fr00gi (Slettet)
Jeg får at vide at der med høj sandsynlighed er et sort hul i midten af en galakse. Desuden får jeg at vide at der er noget stof, med en given fart, der bevæger sig rundt om denne galakse. Jeg har udregnet stoffets omløbstid og jeg kender afstanden fra stoffet til galaksens centrum.

Jeg skal nu bestemme massen af det sorte hul i midten af galaksen, men har ingen ideer. Nogen der har nogle ideer?

Brugbart svar (1)

Svar #1
26. april 2008 af peter lind

Brug Newtons gravitationslov F=G*M*m/r^2 og den nødvendige kraft til at holde et legeme med massen m i en cirkelbevægelse.

Brugbart svar (1)

Svar #2
26. april 2008 af QaZZaQ

Mere præcist skal du benytte at F=G*M*m/r^2=F_cen=mv^2/r.
Her isolerer du M, og indsætter v=2Pi*r/T.

Svar #3
27. april 2008 af Fr00gi (Slettet)

Tusind tak for hjælpen. Virkelig cool når man forstår opgaven.

Brugbart svar (0)

Svar #4
14. november 2009 af Jellestad (Slettet)

Hej :)

Jeg sidder nu med præcis samme opgave som Fr00gi, og sys det er en rigtig god forklaring som i kommer med. :) Men hvad er argumentet for at F=G*M*m/r^2=F_cen=mv^2/r. Altså hvorfor er gravitationskraften lig med centripetalkraften?
 

På forhånd tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. november 2009 af peter lind

For at du skal have en jævn cirkelbevægelse skal legemet være påvirket af en kraft centripetalkraften vinkelret på hastigheden. Den eneste kraft, der påvirker legemet er tyngdekraften. Denne må så være lig centripetalkraften.


Skriv et svar til: Beregn massen af et sort hul

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.