Matematik

er gået i STÅ

05. maj 2008 af Izzle (Slettet)
Vækstkurven kan beskrives ved fukntionen
F(x) = -0,05x2 +2,60x + 0,50
Hvor x er grisens alder i måneder, og f(x) er grisens vægt i kg.

Beregn den alder, hvor grisens vægt når op på 10 kg

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. maj 2008 af Kristoffer Fage (Slettet)

Hvis du ved hvordan du finder nulpunkter ved andengradsligninger, vil det letteste nok være, blot at isolere 0 på den ene side, altså:

10 = -0,05x^2 + 2,60x + 0,5 -->

0 = -0,05x^2 + 2,6x - 9,5

Brugbart svar (0)

Svar #2
05. maj 2008 af Snnn (Slettet)

Som jeg ser det er det blot at opstille en funktion; "y = -0,05x^2+2,6x+0,5". Eftersom værdierne på y-aksen er vægt, så skal 10 sættes ind på y's plads, og derefter skal du finde x (evt. vha. lommeregner).

solve( 10 = -0,05x^2+2,6x+0,5, x )

Svar #3
05. maj 2008 af Izzle (Slettet)

og hvaså efter det ?

Brugbart svar (0)

Svar #4
05. maj 2008 af Snnn (Slettet)

Så har du grisens alder i måneder ved en vægt på 10 kilogram.

Svar #5
05. maj 2008 af Izzle (Slettet)

nejnej mener det her
10 = -0,05x^2 + 2,60x + 0,5 -->

0 = -0,05x^2 + 2,6x - 9,5
hvad gør jeg så ?

Brugbart svar (0)

Svar #6
05. maj 2008 af Kristoffer Fage (Slettet)

Ups. Efter du har 0 på den ene side, finde nulpunkterne for en andengradsligning på normalvis.

d = b^2-4ac

Nulpunkter = (-b+-sqrt(d))/(2a)

Brugbart svar (0)

Svar #7
05. maj 2008 af Guggemont (Slettet)

Det er ikke så svært(;
Nu skal du høre:

Du får at vide, at du skal beregne alderen(x) når grisen vejer 10 kg(F(x))
Alderen er dit x, mens de 10 kg er dit F(x).
Du sætter således de 10 kg i stedet for F(x);

F(x)=-0,05*x*2 + 2,60*x + 0,50
10 kg = -0,05*x*2 + 2,60*x + 0,50

Således bruger man solve på lommeregneren og dette skrives ind sådan:

solve(10=-0,05*x*2+2,60*x.0.50,x)

x = 3,8 altså der går 3,8 måneder før din gris vejer 10 kg.

Svar #8
05. maj 2008 af Izzle (Slettet)

hvad med denne her

Grisen slagtes, når vægten kommer op på den største værdi
Beregn alder, hvor grisen slagtes, og beregn slagtvægten

Brugbart svar (0)

Svar #9
05. maj 2008 af Snnn (Slettet)

Det er rimelig relevant om "-0,05x2" er "-0,05x*2" eller "-0,05x^2".

Brugbart svar (0)

Svar #10
05. maj 2008 af Kristoffer Fage (Slettet)

Så skal du finde toppunktet på grafen, da det er i dette punkt vi finder den højeste y-værdi - altså vægten.

Dette gøres ved at differentiere funktionen, og sætte den differentierede funktion lig 0, da tangenten til toppunktet er 0.

Brugbart svar (0)

Svar #11
05. maj 2008 af DanielPetersen (Slettet)

#10 Bravo

Svar #12
05. maj 2008 af Izzle (Slettet)

fatter det ikk, er lost :S

Svar #13
05. maj 2008 af Izzle (Slettet)

3,8 måneder før grisen vejer 10 kg, er det rigtigt ?

Brugbart svar (0)

Svar #14
05. maj 2008 af Kristoffer Fage (Slettet)

#11 - Jamen tak.

#13 - Det er helt rigtigt! :) Der er dog 2 løsninger, men den anden er oppe i de fyrre-stykker, så du skal nok holde dig til den der..
Hvad er problemet med den næste?

Svar #15
05. maj 2008 af Izzle (Slettet)

jeg forstår den overhovedet ikke :S

Svar #16
05. maj 2008 af Izzle (Slettet)

p.s jeg får det altså til 3,9 og ikke 3,8 ?

Brugbart svar (0)

Svar #17
05. maj 2008 af Kristoffer Fage (Slettet)

#15 Fair nok..

Du skal jo finde den alder, hvor grisene er tungest.
Da deres vægt beskrives ved y-værdien, er det meget ligefrem at vores mål må være at finde toppunktet, altså det punkt med den højeste y-værdi.
Dette punkt er samtidig et punkt med hældningen 0, da det jo er her hældningen skifter - ellers ville det ikke have været det højeste punkt.

Denne viden kan vi så bruge, da vi ved at en differentieret funktion, beskriver funktionens hældning.
Så ved at differentiere funktionen og sætte denne lig 0 og isolere x, har vi x-koordinatet til det punkt med størst y-værdi..

Brugbart svar (0)

Svar #18
05. maj 2008 af Kristoffer Fage (Slettet)

#16 - Jeg får det egentlig også til 3,95.. Var lige lidt for hurtig før:o)

Svar #19
05. maj 2008 af Izzle (Slettet)

hvordan kommer regnestykket til at se ud ? :S jeg er nemlig lidt forvirret

Brugbart svar (0)

Svar #20
05. maj 2008 af Kristoffer Fage (Slettet)

f(x) = -0,05x2 +2,60x + 0,50, differentieret:
f'(x) = -0,1x + 2,6.. Sæt dette lig nul og isoler x :o)

Forrige 1 2 Næste

Der er 30 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.