Kemi

periodiske system!

08. juni 2008 af 887 (Slettet)
Er lidt usikker så ville derfor høre om jeg inden for emnet "Det periodiske system" kan inddrage noget om elektroneagititet? I så fald hvad?

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. juni 2008 af chinabox (Slettet)

hvad er elektroneagititet?

Svar #2
08. juni 2008 af 887 (Slettet)

Mente elektronegativitet, altså grundstoffernes evne til at tiltrække og fastholde elektroner!

Svar #3
08. juni 2008 af 887 (Slettet)

Hvor relevant er det egentlig at komme ind på atomernes elektronsystem??

Brugbart svar (0)

Svar #4
08. juni 2008 af Da-ted (Slettet)

#3 Ikke specielt relevant i mine øjne

Brugbart svar (0)

Svar #5
08. juni 2008 af klotte (Slettet)

Nej men elektronerne er vigtige for placeringen i det periodiske system.
Du skal kunne de stabile grupper og vide hvad der kendetegner de forskellige grupper af grundstoffer- samt hvordan systemet er opbygget.

Brugbart svar (0)

Svar #6
08. juni 2008 af mathon

du kan sagtens komme ind på elektronegativitet - det er jo, hvad det hele handler om.

...i det følgende betyder E(lement) et vilkårligt grundstofatom og DPS det periodiske system.

bindingerne i E-O-H har interesse.

Jo mere E står til venstre og nede i DPS desto mindre elektronegativt er E og O og H er langt mere elektronegative, hvorfor O - som er mest elektronegativt - trækker det fælles elektronpar over mod sig,
hvorved bindingen E-O er svagere end O-H, så et polært opløsningsmiddel som vand vil spalte E-O_bindingen, hvorved

E-O-H(aq) --> E^(+)(aq) + OH^(-)(aq) og er en base

eksempelvis
NaOH, KOH
Mg(OH)2,Ca(OH)2

Jo mere E står til højre og oppe i DPS desto mere elektronegativt er E, hvorfor E i nogen grad trækker det fælles elektronpar i E-O over mod sig,
hvorved bindingen E-O er stærkere end O-H, da O som kompensation trækker det fælles elektronpar i O-H noget over mod sig, så et polært opløsningsmiddel som vand vil spalte O-H_bindingen, hvorved

E-O-H(aq) --> EO^(-)(aq) + H^(+)(aq) og er en syre

det kompliceres naturligvis med flere atomer i molekylet
men
tendensen er klar

eksempelvis
H2SO4 = H-O-SO2-O-H
HNO3 = H-O-NO2
HClO4 = H-O-ClO3
H-Cl, hvor Cl er noget mere elektronegativt end H

se
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=276707


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. juni 2008 af mathon

...iondannelsen er afhængig af elektronegativiteten
og
atomers - i molekylgrupper - villighed til optagelse/afgivelse af elektroner bestemmer deres reducerende/oxiderende egenskaber i redoxprocesser

Brugbart svar (0)

Svar #8
09. juni 2008 af mathon

men apropos
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=533787
virker det naturligvis overbevisende
såfremt du har lært dig hovedgrupperne udenad

og kan fortælle
i
I. hovedgruppe er elektronkonfigurationen [foregående inaktive gas],s^1
II. hovedgruppe er elektronkonfigurationen [foregående inaktive gas],s^2

III. hovedgruppe er elektronkonfigurationen [foregående inaktive gas],s^2.p^1
IV. hovedgruppe er elektronkonfigurationen [foregående inaktive gas],s^2,p^2
..........

VI. hovedgruppe er elektronkonfigurationen [foregående inaktive gas],s^2,p^4
VII. hovedgruppe er elektronkonfigurationen [foregående inaktive gas],s^2,p^5


støttedokumentation
se
http://peecee.dk/upload/view/118119


Svar #9
09. juni 2008 af 887 (Slettet)

Hvad repersentere

E-O-H og s^2 og ikke indst p^4??

Skriv et svar til: periodiske system!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.