Matematik

Implicit differentiering (igen)

09. juni 2008 af blub (Slettet)
Hej igen. Skal gøre rede for metoden implicit differentiering og bestemme tangenten i et punkt hvor x = 3 med denne ligning



Men jeg er ikke sikker på hvordan man gør, når der kun er opgivet en x-værdi.

Jeg har prøvet at regne det igennem og det ville være dejligt, hvis der er nogen der kan spotte om jeg har lavet fejl og evt hvor.

(y´ = y[?])

<=>


Der beregnede jeg så en forskrift for hældning af tangent til cirklen

Hældningen af tangenten kan så skrives



Konstanten b



Konklusion



Hvordan bestemmer jeg a og b uden en y-værdi ??






Brugbart svar (0)

Svar #1
09. juni 2008 af mathon

x^2 + y^2 = 16, hvoraf
y = ±sqrt(16-x^2)

x^2 + y^2 = 16......differentieres implicit med hensyn til x

2x + 2y*(dy/dx) = 0 ....(da y er en funktion af x)

x + y*(dy/dx) = 0......efter division med 2, som
ved reduktion giver

dy/dx = -xo/yo
hvoraf

tangenthældning for xo=3
dy/dx = -3/(±sqrt(16-3^2) = -3/(±sqrt(7)
dvs.

to røringspunkter
R1(3,sqrt(7)) med hældningskoefficient -3/sqrt(7)
og
R2(3,-sqrt(7)) med hældningskoefficient -3/(-sqrt(7)) = 3/sqrt(7)


tangentligning_1:
y-sqrt(7) = (-3/sqrt(7))(x-3), som reduceres
til
y = (-3/sqrt(7))x + (16/sqrt(7))
ca. identisk med
y = -1,13389x + 6,04743


tangentligning_2:
y+sqrt(7) = (3/sqrt(7))(x-3), som reduceres
til
y = (3/sqrt(7))x - (16/sqrt(7))
ca. identisk med
y = 1,13389x - 6,04743

Brugbart svar (0)

Svar #2
09. juni 2008 af mathon

...i overensstemmelse
med
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=535148

Brugbart svar (0)

Svar #3
09. juni 2008 af peter lind

Jeg går ud fra at y[?] betyder dy/dx.

Det giver kun mening at spørge om tangentens ligning, hvis du ved hvilket punkt på cirklen du vil afsætte tangenten(Der kan evt. være andre oplysninger som indirekte angiver det samme) Kald dette punkt (x0,y0) Tangenthældningen er så -x0/y0. Derefter må man så bruge ligningen for en tangent(se for eks. mathon) til at finde tangentligningen.

Svar #4
09. juni 2008 af blub (Slettet)

Endnu engang mange tak, mathon, for at udvide min matematiske viden :D

Skriv et svar til: Implicit differentiering (igen)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.