Kemi

Redoxreaktion, En enkelt

21. juli 2008 af hg90 (Slettet)
Hej jeg er stødt på en redoxreation, som jeg har en del problemer med at få afstemt, så tænkte at jeg ville prøve lykken herinde for en smule hjælp :)

Det drejer sig om følgende:

Cu2S + NO3- => Cu2+ + S8 + NO2 (start i sur væske)

Jeg har facit til opgaven, men har specielt svært ved at tildele oxidationstal. Hvis en kan løse den, vil jeg sætte stor pris på en forklaring :-)

- hg90

Brugbart svar (1)

Svar #1
21. juli 2008 af mathon

OT(Cu) i Cu2S = +1
OT(Cu) i Cu^(2+) = +2

OT(S) i Cu2S = -2
OT(S) i S8 = 0

OT(N) i NO3^(-) = +5
OT(N) i NO2 = +4

Brugbart svar (1)

Svar #2
21. juli 2008 af mathon

hvis du går tager udgangspunkt i 8 S og dermed 16Cu
8Cu2S + NO3^(-) => 16Cu^(2+) + S8 + NO2

opgange:
Cu: 16*(1) = +16
S: 8*(2) = 16
i alt 32

nedgange med 32 N:
32*(1) = 32
hvoraf

8Cu2S + 32NO3^(-) --> 16Cu^(2+) + S8 + 32NO2
ladning:
venstre side -32
højre +32
ved addition af 64 H^(+) på venstre side stemmer ladningen
8Cu2S + 32NO3^(-)+ 64H^(+) --> 16Cu^(2+) + S8 + 32NO2

Hydrogen:
afstemmes på højre side med 32 H2O

8Cu2S + 32NO3^(-)+ 64H^(+) --> 16Cu^(2+) + S8 + 32NO2 + 32H2O

et kontroltjek viser, at oxygen stemmer

Svar #3
21. juli 2008 af hg90 (Slettet)

Til Svar #1

Det er præcist sådan, jeg tænkte, at OT skulle fordeles, men hvordan fortsætter man i så fald med at tildele koefficienter? Indtil videre har jeg kun stiftet bekendtskab med opgaver, hvor der sker en enkelt reducering + oxidering for hver redoxreatkion.

I tilfælde af at OT skal fordeles sådan, sker der så ikke 2 oxideringer og 1 reducering?

Reducering: N 1 ned
Oxidering: Cu 1 op
Oxidering: S 2 op

Brugbart svar (1)

Svar #4
21. juli 2008 af mathon

hvis du går tager udgangspunkt i --> hvis du tager udgangspunkt i

Svar #5
21. juli 2008 af hg90 (Slettet)

Kan se du lige var en anelse hurtigere end mig

Har læst dit svar, og jeg kan se, at det stemmer.
Så jeg takker rigtigt mange gange for gennemgangen :-)!

Svar #6
21. juli 2008 af hg90 (Slettet)

Jeg har en ny redoxreaktioner, der volder problemer:

IO3^(-) + Cl^(-) + FeI2 => Fe^(3+) + ICl

Denne redoxreaktion er ligesom den forrige fra ISIS C bogen, og den metode der forklares til at afstemme disse redoxreaktioner i bogen, synes jeg ikke rigtigt slår til.

Hvis nogen, måske mathon stadig ser oplægget ;-), kender en side med information til løsning af 'sværere' redoxreaktioner ville jeg blive lykkelig.

- hg90

Brugbart svar (1)

Svar #7
22. juli 2008 af mathon

se
http://peecee.dk/upload/view/124390

Brugbart svar (2)

Svar #8
22. juli 2008 af mathon

'sværere' redoxreaktioner er relativt
og
den 'basale' teori kan ikke udformes i en 'kompleks' teori, som dækker alle 'sværere' redoxreaktioner, da disse jo er HELT specifikke med hensyn til atomantalskombinationer i molekylerne, dismutation m.v.

Skriv et svar til: Redoxreaktion, En enkelt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.