Kemi

Le Chateliers Princip

31. august 2008 af delidolu (Slettet)

Hejsa , jeg har lidt svært ved kemi , og vil så så så gerne lære det , så håber i vil være behjælpelige .

Opgaven lyder:

I en sodavand er der overtryk af carbondioxid i det lille luftlag mellem kapsel og væske og oplæst carbondioxid i væsken. I en sodavand indstiller sig følgende ligevægt mellem CO2-gas og opløst CO2

CO2 (g) ⇔(harpuner) CO2(g)


En uåbnet sodavand, Apllinaris, vejer 501,3g

Idet den åbnes falder massen, inklusiv kapsel, til 501,2g

a) Hvor stor en stofmængde carbondioxid frigives ved åbningen???

Mit ummidelbare svar på det:

formel: c=n/v⇔c*v=n⇔n=c*v

Vi skal finde n(stofmængden), og volumen er 0,1g (Tror jeg?), men hvordan finder jeg koncentrationen ? eller er jeg helt galt på den ?

Hilsen delidolu-pigen :)


Svar #1
31. august 2008 af delidolu (Slettet)

ups , skal jeg ikke bruge den her formel?

m=M*n⇔n=m/M

??


Brugbart svar (0)

Svar #2
31. august 2008 af mathon

JO!!!  :-)


Svar #3
31. august 2008 af delidolu (Slettet)

Kender du en side , hvor man kan se de forskellige grundstoffers molarmasse ???


Brugbart svar (0)

Svar #4
31. august 2008 af mathon

ved 20°C, 1 atm

er molarrumfanget 24 L

Volumen af den undslupne mængde
n * (24 L)

............................................................................................

af størrelsesorden 50 mL (undsluppet) , hvorfor det "pister" lidt ved åbningen, når 10 mL på et splitsekund bliver til 50 mL


Svar #5
31. august 2008 af delidolu (Slettet)

Kan du hjælpe med mig denne ?

b) i hvilken retning forløber reaktionen efter åbning af flasken ?

Efter jeg ved at a)'eren blev 0,002 Mol.

Hmm ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
31. august 2008 af mathon

brug Det periodiske System

og regn med runde tal

M(CO2) =(12 + 2*16)g/L = 44 g/L


Svar #7
31. august 2008 af delidolu (Slettet)

hmm , ? jeg har brugt denne formel

n=m/M og fik at n=0,002 Mol


Svar #8
31. august 2008 af delidolu (Slettet)

ja , jeg sagde

0,1g/44,01g/mol = 0,002 Mol

.. Men kan du hjælpe mig med næste spørgsmål ?

b) i hvilken retning forløber reaktionen efter åbning af flasken ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
31. august 2008 af mathon

hvilket er rigtigt, hvis du tager lidt flere decimaler med

0,002273mol = 2,273 mmol


Svar #10
31. august 2008 af delidolu (Slettet)

vi har ikke lært noget om (mmol) , så vil gerne stoppe ved bare mol ...

Men ku du hjælpe med næste spm ?


Brugbart svar (0)

Svar #11
31. august 2008 af mathon

CO2(aq)  <--> CO2(g)

nu forsvinder der pludselig CO2(g)

hvilken side, vil du mene, ligevægten forskydes til?


Svar #12
31. august 2008 af delidolu (Slettet)

mod højre, da der skal dannes noget CO2(g)

?


Brugbart svar (0)

Svar #13
31. august 2008 af mathon

SÅDAN!!!  :-)


Svar #14
31. august 2008 af delidolu (Slettet)

Tak for hjælpen , det rart at få det bekræftet :D ehe


Brugbart svar (0)

Svar #15
23. september 2013 af lauranielsen89 (Slettet)

kan nogen fortæl mig i hvilken type ligevægt er der tale om i denne opgave?


Skriv et svar til: Le Chateliers Princip

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.