Kemi

Ligevægt - PbCl2 efter fordampning

06. september 2008 af MexD (Slettet)

Hey,

Jeg sidder og har lidt problemer med mine kemiopg. Håber nogen kan give hints og være behjælpelige :)

Et bægerglas indeholder en 0,0010 M vandig opløsning af PbCl2. Bægerglasset hensættes, indtil opløsningens volumen er halveret ved fordampning af vand.

Vis ved beregning, at PbCl2-opløsningen stadig er umættet efter fordampningen i eksperiment II.


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. september 2008 af mathon

PbCl2 er ikke fordampet, men har fået det halve volumen af opholde sig i

dvs.

koncentrationen er blevet fordoblet

c(PbCl2)efter = 0,0020 M

nu kan du så beregne koncentrationerne

[Pb2+] og [Cl-]

og beregne værdien af  ligevægtsbrøken Klige

hvis Klige < Kop sker der ingen udfældning

..........................................................................................................

Kop(PbCl2) = 2*10-5 M3


Svar #2
06. september 2008 af MexD (Slettet)

Okay, super, nu forstod jeg det i hvert fald :)

Den næste opgave lyder:
Hvor mange procent af vandet skal fordampe i eksperimentet, før der udfældes PbCl2?

Jeg har gjort:
For at det skal udfældes må [Pb] * [Cl]^2 = kop(PbCl2) = 2 '* 10^-5 M^3

Laver STL tabel:

           Pb       +       2 Cl       ->        PbCl2

Start         0               0                         -
Tilvækst    x             2x                        -
Slut           x              2x

Sagt: 
x * 2x = 2 * 10^-5 M^3     <->   0,00316 M

For at finde ud af hvor mange procent vand, der fordamper, beregner jeg massen af PbCl2 i vandet:
m = M*n   ->   0,0032 M * 14690 g/mol    =    47,01 g.
Dvs. 47,01 % PbCl2 og dermed 100-47,01 = 52,99 % vand skal fordampe...

Nogen, der kan gennemskue om det er rigtigt? :)     


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. september 2008 af mathon

hvis opløseligheden  af PbCl2 i mol/L er s

haves:

PbCl2(s) <-->  Pb2+(aq)  +  2Cl-(aq) koncentrationerne
.......................s.................2s
hvoraf

[Pb2+(aq)] * [Cl-(aq)] = Kop

s*(2s)2 = 2*10-5 M3 som giver

4s3 = 2*10-5 M3

s = [(2*10-5 M3)/4]1/3 = 0,0171 M

opløseligheden af Pb2+(aq) er s = 0,0171 mol/L

begyndelseskoncentrationen af Pb2+(aq) er 0,0010 mol/L

koncentrationen i den mættede opløsning i forhold til den faktiske opløsning er

(0,0171 mol/L)/(0,0010 mol/L)  =  17,1

den oprindelige opløsning kan altså  uden at mætningspunktet nås tåle, at volumenet bliver 1/17,1*Vo

oprindelige volumen = Vo

mætningsvolumenet = 1/17,1*Vo

vulumenændring = Vo - (1/17,1)*Vo  = (1 - (1/17,1))Vo  =  0,94152Vo 

volumenændring i % = (0,94152Vo)/Vo*100%  =  94,2%

konklusion:
der skal i eksperimentet fordampe 94,2% af vandet førend der udfældes PbCl2


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. september 2008 af mathon

rettelse af skrivefejl i #3's linje 6

[Pb2+(aq)] * [Cl-(aq)] = Kop  --->   [Pb2+(aq)] * [Cl-(aq)]2 = Kop


Skriv et svar til: Ligevægt - PbCl2 efter fordampning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.