Kemi

rumfang af de dannede gasser

09. september 2008 af prinsesse-froe (Slettet)

Hej jeg har et lille problem med to kemi opgaver, der lyder:

Opgave 1)  Når nitroglycerin eksploderrer sker dette efter skemaet C3H5O9N3(l)-->3CO2(g)+5/2H2O(g)+1/4O2(g)+3/2N2(g)

Hvad er rumfanget af de dannede gasser ved alm. tryk når 1 g eksploderer? antag at de dannede gasser har temperaturen 800 grader

Her kan jeg ikke komme på  andet end idealgasligningen (som jeg i øvrigt ikke helt har forstået)

Opgave 2) Hvilket rumfang atmosfærisk luft kræves til en fuldstændig forbrænding af 25 g butan, når x(O2)=21% i luften?

Her er jeg på helt bar bund. Håber i vil hjælpe mig


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. september 2008 af mathon

M(C3H5O9N3)  = 227 g/mol

4C3H5O9N3(l)   -->   12CO2(g)  +  10H2O(g)  +  O2(g)  +  6N2(g)

........................--->.....................................29 mol gas

4 mol C3H5O9N3(l) ....--->  29 mol gas eller
908 g ...............ækvivalerer ..........29 mol
  1 g..................ækvivalerer ........(29/908) mol = 0,031938 mol gas

idealgasligningen giver

V = n*RT/p = (0,031938 mol)*(8,31451 J/(mol*K)*(273+800)K/(101325 Pa) = 0,002812 m3 = 2,8 L (da J = Pa*m3)

1 g, som ikke fylder meget, fylder et splitsekund senere 2,8 L

svarende til, at

en mintpastil pludselig fylder som 2  1,5 liters Cola flasker


Svar #2
10. september 2008 af prinsesse-froe (Slettet)

Kan jeg ikke få dig til at forklarer det med ord så jeg kan fatte det?

Vil du ikke os kigge på den sidste opgave?


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. september 2008 af mathon

M(C4H10) = (4*12 + 10*1) g/mol = 58 g/mol

1 mol O2 fylder 24,4 L ved 25°C og 1 atm

2C4H10        +        13O2       --->        8CO2      +      10H2O

2 mol  butan ækvivaler 13 mol Oxygen, dvs

116 g butan ækvivaler 317,2 L Oxygen

25 g butan ækvivaler  x L Oxygen

hvoraf

x/317,2 = 25/116

x = 25/116*317,2 = 68,4

der skal altså bruges 68,4 L Oxygen,
som forefindes
i

5*(68,4 L) atmosfærisk luft  =  342 L atmosfærisk luft
 


Svar #4
10. september 2008 af prinsesse-froe (Slettet)

mange tak.. men hvor har du fundet de 29 mol fra første opgave


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. september 2008 af mathon

---> 12CO2(g) + 10H2O(g) + 1 O2(g) + 6N2(g)

(12 + 10 + 1 + 6) = 29


Skriv et svar til: rumfang af de dannede gasser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.