Kemi

forsøg: Redoxprocesser. Klogeåger søges!

21. september 2008 af Eksamenshaj. (Slettet)

Min klasse har lavet et forsøg om "Redoxprocesser", men jeg var syg, da de udførte forsøget. Min temmelig uerfarne lærer har påstået, at jeg godt kan lave forsøget uden at have været der, men da jeg ikke var til stede, og jeg selv er endnu mere uerfaren, har jeg brug for lidt hjælp af Jer kloge hoveder.

Jeg har skrevet teoriafsnittet, men når det kommer til udregningerne er jeg ret LOST:

Til rapporten hører følgende spørgsmål, som jeg slet ikke ved hvordan jeg skal svare på:

Hvilken ion giver den gule farve i K2Cr2O7 (skriv reaktions skemaet op for opløsningen af stoffet i vand)?

Dette gjorde læreren i klassen, så det har jeg styr på.

Hvilken ion giver den grønne farve i 1. reaktion?

Afstem de fire redoxprocesser. Dette kan jeg også.vha regler for redoxreaktioner.

Hvorfor bryder træpinden i brand? Fordi ilt er et godt oxidationsmiddel?

Hvis man forkorter formlen for træ til C12H22O11 , hvordan ser da forbrændingensreaktionen ud?

Sigtes der her til en fuldstændig forbrænding, med formlen: CnH2n+2 ????

Hvad er reaktionsskemaet for den katalysatiske spaltning af H2O2 (brintoverilte)?

Hvad pokker er en katalytisk spaltning??

Hvor meget ilt dannes ved de to sidste reaktioner. (Husk at den sidste reaktion har bidrag fra både den primære redoxproces og fra den katalytiske spaltning af rest H2O2.

Der dannes mest ilt ved den sidste reaktion, da træpinden lettere brød i brand. HVordan viser jeg det?

Vi skulle lave 4 forsøg i alt.

1. forsøg. K2Cr2O7 og svovlsyre (orange), derefter blander vi NaHSO3 + vand ned i K2Cr2O7 -opløsningen = grøn
2. forsøg: KMnO4 (lilla )+ svovlsyre, NAHSO3 + vand, KMnO4 (lilla) + NaHSO4 (klar) = lilla (ingen farve ændring)
3. forsøg: KMnO4 + svovl .... + H2O2 (skal hældes i til sidst), der skal stikkes en glødende pind ned i, med det samme. ( farveændreing efter den glødende pinds påvirkning = lyserød)
4. H2O2 + KMnO4. stik en glødende pind ind i kolben, pinden bliver antændt.. (blev brunt og boblede)


Svar #1
22. september 2008 af Eksamenshaj. (Slettet)

Er der ingen der ved noget om emnet?


Brugbart svar (2)

Svar #2
22. september 2008 af mathon

CrO42- gul - eksisterer i basisk miljø

Cr2O72- rødorange - eksisterer i surt miljø

Cr2O3 grøn - meget tungtopløselig i H2O

Cr2O72-(aq) +  3HSO3(aq) +  5H+(aq)   --->   Cr2O3(s) + 3SO3(s)  +  4H2O(l)
...................................................................grøn

SO3 reagerer villigt med vand og danner H2SO4, som der jo i forvejen forefindes i opløsningen

forbrænding:
C12H22O11(s)  +  12O2(g)    --->   12CO2(g)   +   11H2O(g)

............kat.
2H2O2   --->   2H2O  +  O2
processen foregår meget trægt uden anvendelse af katalysator

derfor benyttes katalytisk spaltning af hydrogenperoxid

2MnO4-   +   5H2O2  +  6H+   --->   2Mn2+  +  5O2  + 8H2O


Svar #3
22. september 2008 af Eksamenshaj. (Slettet)

Tusind tak for dit svar, mathon.

Indtil videre forstår jeg dog ikke baggrunden for oplysningerne, som du kommer med.

Er det noget, som man må gå ud fra, de andre har lært mens jeg var syg, eller er det noget, man bare skal kunne regne ud.

I så tilfælde, hvordan?

Hvad er en katalytisk spaltning?


Brugbart svar (1)

Svar #4
23. september 2008 af mathon

...spaltning ved brug af katalysator


Svar #5
23. september 2008 af Eksamenshaj. (Slettet)

#4

Ja, så meget havde jeg gættet. Det fortæller ordet, ligesom.. :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. oktober 2016 af Anna1990sk (Slettet)

Hvordan svare man på den sidste spørgsmål? - Hvor meget ilt dannes ved de to sidste reaktioner?

Jeg ved det godt man skal bruge den følgende formel: n=m/M man der giver ikke mening for mig. Det er noget at gøre med mængdeberegning ved jeg men vel ikke præcis hvordan jeg skal gøre den. Er der en der kan hjælp mig pleeaase. Vil være stor hjælp. Kæmper med den opgave heledagen


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. oktober 2016 af mathon

#6
      Med KMnO_4 i overskud 
      er molforholdet
                                     H_2O_2:O_2=1:1

Der er i ovenstående opgavetekst intet oplyst om volumen eller koncentration af H_2O_2.
   


Skriv et svar til: forsøg: Redoxprocesser. Klogeåger søges!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.