Kemi

Struktur og egenskaber ..

16. november 2008 af Mupe (Slettet)

Heii kunne godt bruge noget hjælp til noget kemi (:

1) Grundstofferne bor og fluor danner forbindelsen BF_3. Molekylet viser sig at være upolært.

Hvad kan man deraf slutte om molekylets rumlige opbygning ?

2) Stoffet methanal (formaldehyd) har følgende opbygning:

H     

    \

       C = O

     /

H

Er stoffet polært eller upolært? Kan det opløses i vand ?

Tak på forhånd (:


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. november 2008 af DON CARLOS (Slettet)

1)

Forskel i elektronegativitet: I2,3-2,7I = 0,5 (det ligger lige på grænsen)

Bor har et lonepair, som ikke helt opfører sig som en binding, i og med det er lidt tættere på 'centralatomet', da der ikke er bundet noget positivt til bindingen.

Resultatet er at de tetraederhjørner som de ledige elektroner peger mod, er trukket ned mod midten af
tetraederet og bindingerne klemmes lidt sammen.

Derfor vil bindingerne ikke være som i den ideele tetraede (ca. 109,5 grader), men lidt mindre.

2)

Generel regl: "stoffer som ligner hinanden, polaritetsmæssigt, kan opløses i hinanden." -kig eventuelt på intermolekylære kræfer (methanal, er ikke et særlig stort molekyle)

For at finde ud af om det er polært eller ej, skal du finde elektronegativiten for de atomer der indgår i forbindelsen, og så finde differencen. Det atom med den højeste elektronegativitet, bliver minus-polen.

Håber det hjalp lidt :)


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. november 2008 af DON CARLOS (Slettet)

I2,3-2,7I =>

De to store i'er skulle forstille den numeriske værdi, jeg underskylder...


Svar #3
16. november 2008 af Mupe (Slettet)

Jaah det hjalp meget (: 1000 tak


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. oktober 2012 af sarah199 (Slettet)

 

H     

    \

       C = O

     /

H

Er stoffet polært eller upolært? Kan det opløses i vand ?
 

kan jeg lige får et præcis svar på den


Skriv et svar til: Struktur og egenskaber ..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.