Kemi

eto spørgsmål om mol

16. november 2008 af newbie (Slettet)

Afstem Reaktionen:
 

CaCO3 + HCL -> CaCl2 + H2O + CO2

Hvor mange mol CO2 dannes der ved at komme 0.5 gram CaCO3 ned i saltsyre?

Hvor mange liter filder den dannede CO2 (Tryk = 1atm og temp. 20grader)

tak på forhånd ;D Håber nogen har forstand på det her >->


Svar #1
16. november 2008 af newbie (Slettet)

fylder*


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. november 2008 af Arctan (Slettet)

Benyt grundrelationen n = m/M, hvor n er mængden af stoffet, m er massen af stoffet i gram og M er den molare masse {mol/L}. Du kan ud fra den afstemte reaktionsligning se, at x mol CaCO3 reagerer til at danne x mol CO2 (dvs. samme antal molekyler). Benyt idealgasligningen V = n·R·T/p til at finde volumen af det dannede CO2(g). R er idealgaskonstanten og T er den absolutte tempatur (dvs. i Kelvin).


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. november 2008 af mathon

                         CaCO3(s)    +    2HCl(aq)    →     CaCl2(aq)    +    CO2(g)   +   H2O(l)
stofmængder         1 mol                                                            1 mol
                        100,09 g                                                         24,04 L
                           0,5 g                                                              x

hvoraf

x/(24,04 L) = (0,5 g)/(100,09 g)

x = (0,5/100,09)*(24,04 L) = 0,120092 L ≈ 120 mL

 


Skriv et svar til: eto spørgsmål om mol

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.