Matematik

mat. eksponentiel udvikling. henfaldsloven (evt.).

20. oktober 2004 af Matti17 (Slettet)
mat opg. 4023 har jeg store problemer med. jeg har prøvet alt muligt, altså, at opstille en ligning hvor, x = antal år og y = f(x) = % radioaktivt stof tilbage.. hvordna gør jeg?

"Indholdet af radiokativt stof i et præparat aftager eksponentielt med en halveringstid på 1,28 * 10^9 år.

Bestem, hvor mange procent af det oprindelige indhold der er tilbage af det radioaktive stof efter 8,5*10^8 år.

Bestem, hvor lang tid der går, før indholdet af det radioaktive stof er nået ned på 10% af den oprindelige værdi."

håber på hjælp. forhånd bukker jeg og siger mange tak.

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. oktober 2004 af Peden (Slettet)

Sure, skriv lige henfaldsloven op. Det er længe siden jeg har tænkt på sådan noget men det ligner noget jeg kunne finde ud af :)

Svar #2
20. oktober 2004 af Matti17 (Slettet)

k = ln(2) / T_0,5

k = henfaldskonstanten
ln(2) = den naturlige logaritme til 2
T_0,5 = halveringstid

Brugbart svar (0)

Svar #3
20. oktober 2004 af KemiKasper (Slettet)

find henfaldskonstanten k ud fra k = ln(2)/t½.
Derefter kan du indsætte i formlen jeg ikke helt ved hvad du får til.. %tilbage = 100*e^(-kt) ?

Brugbart svar (0)

Svar #4
20. oktober 2004 af Peden (Slettet)

Fint, så kan du jo snildt finde k, husk bare at med si-enheder skal du regne år om til sekunder.

Derudover findes der en formel lydende noget ala f(x) = A^kx eller lignende, og så skulle det være til at finde ud af.

Havde du regnet forkert med de sekunder?

Svar #5
20. oktober 2004 af Matti17 (Slettet)

så jeg siger

f(x) = 100 * e^(-k*t)

1,28 * 10^9 år = (1,28*10^9 * 360) dage = (1,28*10^9*360*24) timer = (1,28*10^9*360*24*3600) sek.

k = ln(2) / (1,28*10^9*360*24*3600) sek.

t = n*T_0,5 = 100*(1,28*10^9*360*24*3600) sek.

f(x) = 100 * e^(-(ln(2) / (1,28*10^9*360*24*3600) sek.)* (1,28*10^9*360*24*3600) sek.)

Er det sådan eller hvad?

Skriv et svar til: mat. eksponentiel udvikling. henfaldsloven (evt.).

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.