Fysik

udledning af den resulterende kraft

21. november 2008 af martin232 (Slettet)

jeg har fået opgivet en formel Fres = m * ((4pi^2)/(T^2)) * r

jeg har så fået til opgave at udlede formlen for den resulterende kraft, men ved ikke helt hvordan jeg skal gribe den an.

Tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. november 2008 af Jerslev (Slettet)

 #0: I hvilken forbindelse snakker vi?


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. november 2008 af Arctan (Slettet)

Stedvektorfunktionen for en cirkelbevægelse er:

r(t) = (r*cos(φ) , r*sin(φ)) = (r*cos(ωt) , r*sin(ωt)).

Acceleration kan findes ved at differentiere en partiklens stedvektor to gange.

v(t) = r'(t) = (-r*ω*sin(ωt) , r*ω*cos(ωt)) = r*ω* (-sin(ωt) , cos(ωt))

a(t) = v'(t) = r''(t) = (-r*ω2*cos(ωt) , -r*ω2*sin(ωt)) = -r*ω2 * (cos(ωt) , sin(ωt))

Det ses, at accelerationen er rettet ind mod centrum af cirklen, således at den resulterende kraft også er. Størrelsen af accelerationen er givet ved:

|a| = √((-r*ω2*cos(ωt))2 + (-r*ω2*sin(ωt))2)

     = √(r24*cos2(ωt) + r24*sin2(ωt))

     = √(r24)

     = r*ω2

Vi benytter nu fra rotationsmekanikken, at v = r*ω ⇔ ω = v/r, så

a = r*(v/r)2 = v2/r

Ved indsættelse af udtrykkene for accelerationen i Newtons 2. lov (Fres = m*a) haves:

Fres = m*a = m*v2/ r

Den resulterende kraft kan ved indsættelse af udtrykket for farten v (2pi*r2/T, som fås af v = Λs/Λt) ) beskrives som:

Fres = m*(2pi*r/T)2/r = m/r*(4pi2*r2)/T2 = m*(4pi2/T2)*r


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. november 2008 af Arctan (Slettet)

Bemærk, at bold skrift angiver vektoriel størrelse!


Skriv et svar til: udledning af den resulterende kraft

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.