Kemi

Den empiriske formel

30. november 2008 af svendsensmand (Slettet)

Hej, jeg ville hører om der var en der havde en nem måde at lave denne opgave:

Jeg har godt nok lavet sådanne opgaver før, men glemmer hvordan man gør efter kort tid:

Nogen der kan hjælpe?

Molekylformlen for en alkohol kan skrives CxHyO. Ved fuldstændig forbrænding af en given mængde af alkoholen fås 2.800 g og CO2 og 1.376 g H2O.

a) Bestem den empiriske formel for alkoholen.

Ved et eksperiment bestemmes alkoholens molare masse til 88.15g/mol.
b) Bestem alkoholens molkylformel.

Et nyt eksperiment viser, at der er tale om en tertiær alkohol.

c) Opskriv alkoholens strukturformel og angiv dens navn
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. december 2008 af mathon

                                    4 CxHyO   +   (4x+y-2) O2   →   4x CO2   +   2y H2O
stofmængder i mol          4                                            4x               2y


Svar #2
01. december 2008 af svendsensmand (Slettet)

DET FORSTÅR JEG slet ikke...

men du afstemmer hvertfald, og? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. december 2008 af mathon

M(CO2) = 44,01 g/mol
M(H2O) = 18,02 g/mol

a)
n(CO2) = m/M = (2800 g)/(44,01 g/mol) = 63,6219 mol = 4x
n(H2O) = m/M = (1376 g)/(18,02 g/mol) = 76,3596 mol = 2y

hvoraf
x = (63,6219 mol)/4 = 15,9 ≈16
y = (76,3596 mol)/2 = 38,2 ≈ 38
dvs.

CxHyO = C16H38O


Svar #4
01. december 2008 af svendsensmand (Slettet)

ved molekylformlen skriver man bare hvor mange c'er der er og så sætter h'erne og o'erne på?


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. december 2008 af mathon

x og y er kun forholdstal og ikke det absolutte talforhold i molekylet.


Svar #6
01. december 2008 af svendsensmand (Slettet)

hmmm hvad så da`?


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. december 2008 af mathon

b)
af oplysninger haves
x/y ≈ 16/38 eller

38x ≈ 16y

x*12,011 + y*1,0079 + 15,999 = 88,15

som CAS-beregnes:
solve(38x=16y and 12.011x+1.0079y+15,999=88.15,{x,y})
hvoraf
x = 5,005 og y = 11,896
som må tolkes

x = 5 og y = 12

hvoraf det absolut bestemte molekyle
CxHyO = C5H12O
 


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. december 2008 af mathon

c)
C5H12O som tertiær alkohol

2-methyl-butan-2-ol

se
http://peecee.dk/upload/view/142650
 


Svar #9
01. december 2008 af svendsensmand (Slettet)

hvorfor er det i #3, at du deler med 2800g og ikke 2.800?

Og hvordan bliver det til 4x og 2y?


Svar #10
01. december 2008 af svendsensmand (Slettet)

jeg får den empiriske formel til

C2H6O, hele tiden :S?


Brugbart svar (0)

Svar #11
01. december 2008 af mathon

rettelse komma til "dot"

solve(38x=16y and 12.011x+1.0079y+15,999=88.15,{x,y})

solve(38x=16y and 12.011x+1.0079y+15.999=88.15,{x,y})


Brugbart svar (0)

Svar #12
01. december 2008 af mathon

fordi jeg læste det som 3.cifferafgrænsning

a)
bliver så


n(CO2) = m/M = (2,800 g)/(44,01 g/mol) = 63,6219 mmol = 4x
n(H2O) = m/M = (1,376 g)/(18,02 g/mol) = 76,3596 mmol = 2y

hvoraf
x = (63,6219 mmol)/4 = 15,9 ≈16
y = (76,3596 mmol)/2 = 38,2 ≈ 38
dvs.

empirisk formel: CxHyO = C16H38O

forholdene bliver nu i mmol frem for mol

men ændrer ikke på forholdet


Brugbart svar (0)

Svar #13
01. december 2008 af mathon

C2H6O kan der ikke blive en tertiær alkohol ud af, da den minimum kræver 4 C-atomer...


Skriv et svar til: Den empiriske formel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.