Fysik

Fjederens egen masse

15. december 2008 af Schwen (Slettet)

Hej

Har fået stillet som problemstilling at vurdere hvordan fjederens masse vil påvirke systemets egenfrekvens og så skal jeg udtænke en eksperiementiel metode der kan kvantificere denne påvirkning.

Jeg laver ikke forsøget med redegører bare for det.

Jeg har hængt lodder op i en fjeder og har så målt perioden ved de forskellige lodder således at jeg kan lave en lineær graf (m(lod),T2).

                     T2=4pi/k  * mlod 

på grafen kan man vel så se at den ikke skærer i nul, da fjederen jo har en masse. Den vil skære et sted på x-aksen, og dette skæringspunkt vil så være lig med massen af fjederen ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. december 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: Hvis du er interesseret i en teoretisk beskrivelse af problemet kan den findes på www.k-jerslev.dk/docs/fjedermasse.pdf


Svar #2
15. december 2008 af Schwen (Slettet)

Sætter mig ikke rigtig ind i beregningen af denne. Skal bare lige vide om det er rigtigt forstået at dér hvor den lineære graf skærer x-aksen, er dette punkt lig fjederens masse ? eller hvordan ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. december 2008 af anden2806 (Slettet)

Kan ikke svare på dit spørsmål umiddelbart, men hvis du omskriver din funktion til:

m= k/(4π2) * T2 så er skæringspunktet på y-aksen lig med 1/3 af fjederens masse.


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. december 2008 af anden2806 (Slettet)

hov den er lig -1/3 af fjederens masse


Svar #5
16. december 2008 af Schwen (Slettet)

Hmm.. vil det så ikk være det samme for funktionen : T^2=4pi/k * mlod  , men bare på x-aksen at der ses at det er en 1/3 af loddets masse der skal medregnes i den samlede masse ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. december 2008 af anden2806 (Slettet)

hmm.. Ikke helt vil jeg tro. Med massen som funktion af T^2 vil funktionen, hvor den skærer i -1/3 af fjederens masse se således ud:

m = k/(4π^2) * T^2 - 1/3mfj og her kan man så isolere T^2:

T^2 = (m+1/3mfj)*(4π^2)/k. Så ved ikke helt hvor den kan aflæses på den graf. Tror det nemmeste er at skrive den om til massen som funktoin af T^2.


Svar #7
16. december 2008 af Schwen (Slettet)

Har prøvet at  søge lidt på det , og alle vil have man skal afbilde den som T2=4pi/k * mlod  .

"Formlen ovenfor er udledt ud fra en masseløs fjeder. Man kan vise, at en tredjedel af fjederens masse skal medregnes i loddets masse.
Hvis linjen som nævnt ovenfor ikke går gennem origo, kan det så forklares ud fra denne oplysning?"
 

Ud fra denne oplysning lyder  det da til at den vil skære x-aksen i lig 1/3 mfj  ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. december 2008 af anden2806 (Slettet)

Jo det har du nok ret i. Du kan prøve at løse ligningen T^2 = (m+1/3mfj)*(4π^2)/k = 0 og så finder du netop at, m = -1/3mfj.


Skriv et svar til: Fjederens egen masse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.