Matematik

Luftens temp. og lydens hastighed

10. januar 2009 af Ofeylingo (Slettet)

Hej folkens..

Jeg har et lille problem. I en opgave skulle jeg først og fremmest bestemme luftens temperatur når hastigheden er 340 m/s, hvilket jeg ved hjælp af ligningen

                                                 f(t)=331 x Kvadratrod af ((t + 273) / 273)

har fået til at være 15, 04...

Nu skal jeg så bestemme f '(25) og give en fortolkning af dette tal. Tallet fåer jeg til at være 0,58... , men kan ik rigtigt finde ud af at fortolke.

Nogen der kan hjælpe mig med dette?

på for hånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. januar 2009 af ibibib (Slettet)

Det er en god ide at fortælle hvad t og f(t) står for.

Er t temperaturen og f(t) hastigheden af et eller andet?

Ved 25 grader vokser hastigheden (af et eller andet) med 15,04 m/s


Brugbart svar (1)

Svar #2
10. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#1: f(t) er lydens hastighed i m/s, og t er temperaturen angivet i celciusgrader.

Det er forkert, at lydens hastighed vokser med 15,04, for det er en temperatur - ikke en hastighed. Hvis #0s beregninger er korrekte, så accelererer lydens hastighed 0,58m/s/*C ved 25 grader celcius, såfremt man kan beskrive det med en linær sammenhæng.


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. januar 2009 af ibibib (Slettet)

#2 Det har du selfølgelig ret i.


Brugbart svar (4)

Svar #4
10. januar 2009 af mathon

for x<<1
gælder
√(1+x) ≈ 1 +(1/2)x
.............................

f(t) = 331*√((273+t)/273) = 331*√(1+(t/273)) ≈ 331*(1+½*(t/273)) = 331 + 0,58*t

f(t) ≈ 331 + 0,58*t

f '(t) = 0,58


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. januar 2009 af mathon

...for hver grads luftopvarmning stiger lydhastigheden med 0,58 m/s...


Svar #6
11. januar 2009 af Ofeylingo (Slettet)

Temperaturen er 15,04 grader når lydens hastighed er 340 m/s! Hvilket jeg jo også skrev, (okay, jeg glemte lige at skrive grader efter 15,04..)

Men når jeg så differentier ligningen og indsætter 25 som temperatur,  må det da være accelerationen der er 0,58, som Jerslev skrev? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. januar 2009 af mathon

Jerslev skrev

0,58 m/s pr C-grad

og intet om acceleration


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. oktober 2009 af u6997a17 (Slettet)

har du overvejet at taste den ind på lommeregneren og skrive solve(340=331* kvadratrod ((t+273)/273),t) og trykke enter i opgave a?


Brugbart svar (0)

Svar #9
04. juni 2011 af pomme22 (Slettet)

 Hej hvordan isolere du temperaturen i grader i formlen?


Brugbart svar (0)

Svar #10
07. juni 2011 af mathon

                      v = (331 m/s) + 0,58 m/(s·C)·t

                      t = (v - (331 m/s)) / (0,58 m/(s·C))


Brugbart svar (0)

Svar #11
24. november 2011 af Luky (Slettet)

der er 14,6 sekunder og 10,9 km afstand.

Og jeg skal regne lydens hastighed ud. Er der nogle der kan svare mig hvordan man gør? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #12
05. marts 2016 af Aizya (Slettet)

w


Skriv et svar til: Luftens temp. og lydens hastighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.