Kemi

Syre-base problem

12. januar 2009 af Vensa (Slettet)

Hej alle
Jeg har følgende opgave for til fredag:
Der foreligger følgende vandige opløsninger ved 25 grader celcius:
A: 0,200M propansyre B: 0,100M NaH2PO4 C: 0,200M NaOH
Der fremstilles 1000mL pufferopløsning med pH=6,85 ud fra opløsningerne B og C. Den fremstillede pufferopløsning blandes med 1,00mL af opløsning A. Herved ændres pH for pufferopløsningen ikke mærkbart.
Beregn den aktuelle koncentration af uprotolyseret propansyre i blandingen.
Hvor mange mL af hver af opløsningerne B og C skal der anvendes til fremstilling af 1000mL af den nævnte pufferopløsning?
pH for B har jeg beregnet med amfolytformlen til 9,80, hvilket tydeligvis ikke passer, da pH af C er 13,30, og en puffer skal give mindre end det. Hvordan beregner man så pH for B?
 

:-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. januar 2009 af mathon

 
ved tilsætning af NaOH                  H2PO4-   +   OH-   →   HPO42-  +   H2O
indstilles H2PO4-/HPO42- 
-pufferen                                    H2PO4-   +   H2O   --->/ <---   HPO42-   +   H3O+

 pH = pKs + log(nb/ns)

nb/ns = 10pH-pKs = 106,85-7,21 = 0,436516

dvs.
n(HPO42-)/n(H2PO4-) = 0,436516


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. januar 2009 af mathon

                                H2PO4-    +     OH-    →     HPO42-   +   H2O
stofmængder:              1 mol            1 mol          1 mol                          
                             VB*(0,1 M)    VC*(0,2 M)

hvorfor
1 mol HPO42-  ækvivalerer  1 mol OH-, dvs. i mængdeforholdet 1:1
samt
VC*(0,2 M)/(VB*(0,1 M)) = 0,436516
og
VC + VB = 1000 mL
eller skrevet uden enheder

x*0,2/(y*0,1) = 0,436516
x + y = 1000
som

ved CAS-beregning
giver

solve(x*0.2/(y*0.1) = 0.436516 and x+y=1000,{x,y})
display: x = 179.156   y = 820.844

dvs.
VC = V(NaOH) = 179.156 mL     VB = V(NaH2PO4) = 820.844 mL


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. januar 2009 af mathon

propansyre med
dissociationsgrad, α
 

                                           C2H5COOH   +   H2O   →   C2H5COO-   +   H3O+
aktuelle koncentrationer:          cs-α*cs                           α*cs           α*cs
 

hvoraf
[C2H5COO-]*[H3O+]/[C2H5COOH] = Ks
som ved indsættelse giver

(α*cs)*(α*cs)/(cs-α*cs) = Ks       som med α*cs = [H3O+] og Ks = 10-pKs
giver

[H3O+]2/(cs-[H3O+]) = 10-pKs     som med [H3O+] = 10-pH
giver

10-2pH/(cs-10-pH) = 10-pKs         hvor (cs-10-pH) isoleres

c(uprotolyseret propansyre) = (cs-10-pH) = 10-2pH/10-pK =   10-2*6,85/10-4,87 = 1,48*10-9 M


Svar #4
18. januar 2009 af Vensa (Slettet)

Tusind tak:-)


Skriv et svar til: Syre-base problem

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.