Kemi

spørgsmål til carbonhydrider

14. januar 2009 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

Hejsa.

Vi har fået nogen ekstra kopier som omhandler carbonhydriderne og deres egenskaber.. Teksten er ca. 12 sider lang og er fotokopieret fra en anden kemi bog, så der er nogen ord/ting jeg ikke helt kan forstå og synes ikke wiki kommer med en forståelig forklaring.. Ved ikke om der er nogen der kan sætte ord på disse ord/spørgsmål:

1) carbonhydrid - er det bare en kæde af carbon og hydrogenatomer? En forgrenet kæde med disse atomer er det stadigvæk en carbonhydrid?

2) isomere alkaner.. jepsens.. alkaner ved jeg godt hvad er, men hvad er isomere alkaner?

3) Helt præcis hvad er et radikal?

hmm ja, det er de 3 ord/termer jeg ikke helt er inde i og ved ikke helt, synes ikke nettet gir' en god forklaring. Har kun kemi på b så forklaringerne er ret svære mange af dem..

Bonusspørgsmål: Hvis nogen har tid ku' det være rart med en forkarling på hvorfor isomere alkaner har et faldende kogepunkt des længere forgreningerne er. Og hvad der menes med at "jo mere udstrakt molekylet er, desto højere er kogepunktet.

vh. Line :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. januar 2009 af Ramses I (Slettet)

1) jeps

2) butan og 2-methylpropan har begge bruttoformlen (C4H10) og er derfor strukturisomere alkaner.

3) R er defineret som alkyler eller hydrogenatomer.

Hvis vi tager de 5 isomere C6H14

hexan = 68,7 C

2-methylpentan = 60,3 C

2,3-dimethylbutan = 58 C

3-methylpentan = 63,3 C

2,2-dimetylbutan = 49 C

Så din hypotese er rigtig, men hvorfor det forholder sig sådan, det aner jeg ikke.


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. januar 2009 af djharsk (Slettet)

Det skyldes den rumlige struktur, og de intermolekylære kræfter der påvirker carbonhydrider.

Disse krafter fungerer bedst på en "lige" kæde, fremfor en forgrenet forbindelse med sidegrupper.

Den simple forklaring på dette er den måde hvorledes de kan lægge sig rent rumligt.



Skriv et svar til: spørgsmål til carbonhydrider

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.