Fysik

Skrå kast, komposanter osv. Mangler hjælp...

04. november 2004 af Mikziel (Slettet)
Hej alle!
ok, jeg har seriøst brug for hjælp, så jeg håber at nogen kan/vil hjælpe mig. Jeg er igang med en fysikrapport til i morgen, og kan ikke finde ud af nogle udregninger.

Jeg skal udregne den vandrette og den lodrette komposant af starthastigheden, for en kugle der er blevet skudt afsted i en vinkel af 15grader, og med en hastighed på 2,87m/s.

Jeg skal også opstille vektorligningen for hver af bevægelserne og beregne kastevidden ud fra startfarten, kastehøjden og kastevinklen.

jeg håber nogen kan hjælpe.
ps. jeg er ikke så hård til det med komposanter og vektorer :S

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. november 2004 af KemiKasper (Slettet)

1) brug sinus og cosinus

2) start med at opstille et udtryk for accelerationen i x-retningen og y-retningen. Denne vektorfunktion kunne hedde (ax,ay)=(0,-g) fx. Ved at integrere denne. Husk at hastigheden i x-retningen er konstant.
Når du kender starthastigheden kunne hastighedsvektiorfunktionen hedde (vx,vy) = (v0cos(v),v0sin(v)-gt) Integrerer du denne igen fås stedfunktionen.
Ved at eliminere t i den ene af de fremkomne ligninger og indsætte i den anden fås et udtryk for parablens form.
Kastevidden vil være det sted hvor y = 0. Det kan du bruge til at finde et udtryk for kastevidden.

Brugbart svar (0)

Svar #2
04. november 2004 af -1^(1/2) (Slettet)

lad v være hastighed, v_v være den vertikale hastighed, v_h den horisontale hastighed, og ø vinklen.

Da

v_v=v*sin(ø)

v_h=v*cos(ø)

Dvs. siden s = vt, da

x = (v_h)*t

Husk at s=ut+0.5at^2, dvs.

y = (v_v)*t - 0.5*g*t^2, g = 9.82 m/s/s.

Max hastighed opnås når v_v = 0, jf. via v^2 = u^2 + 2as:

Max højde = [(v^2)*sin(ø)^2]/(2g)


Svar #3
04. november 2004 af Mikziel (Slettet)

jo tak, men jeg har desværre ikke haft integraleregning endnu, er kun 2. års, og jeg ved heller ikke hvad det vil sige at eliminere...
:S

Svar #4
04. november 2004 af Mikziel (Slettet)

#2 mange tak, du skriver t, er det tiden? for jeg kender ikke tiden, jeg kender kun nedslagsstedet, starthastigheden, vinklen og højden fra kastestedet (kastekanonen stod på et bord) så nedslagsstedet bliver negativ.
jeg har forstået det med komposanterne, men det med t forvirrer mig lidt kan du hjælpe igen?

Brugbart svar (0)

Svar #5
04. november 2004 af -1^(1/2) (Slettet)

y = (v_v)*t - 0.5*g*t^2, g = 9.82 m/s/s.

y er nul to gange, ved din stardposition samt ved nedslaget. Så har du en andengradsligning, hvor løsningen er 0 samt tidspunkt for nedslag.

Svar #6
04. november 2004 af Mikziel (Slettet)

jeg startede mit kast i en højde af 96 cm, så vil nedslaget være y=0, men hvad så med den anden?

Svar #7
04. november 2004 af Mikziel (Slettet)

aah ok nu er jeg med, jeg var lige et helt andet sted... srry!
mange mange tak, det er btw. en god hjælp du giver!

Brugbart svar (0)

Svar #8
04. november 2004 af -1^(1/2) (Slettet)

Stard = start i #5.

... og velbekomme!

Skriv et svar til: Skrå kast, komposanter osv. Mangler hjælp...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.