Almen studieforberedelse (AT)

AT Lord of the Flies

15. februar 2009 af chgj (Slettet)

Heey sidder lidt fast, håber der er nogle, som kan hjælpe.
Jeg prøver at begrænse mit enme i mit afgørende AT forløb  "Rejser – opdagelser, forandringer og ny viden".
Jeg har valgt at have om bogen "Lord of the Flies"/"Fluernes Herre" og mangler lidt inspiration til en problemformulering. Nogle forslag?

Skriver i samfundsfag og engelsk.


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. februar 2009 af stine-minna (Slettet)

Sjovt, sidder selv og grubler over, hvordan jeg skal lave problemformulering til samme emne - dog med dansk og psykologi.
Indtil videre er jeg kommet frem til noget med en analyse of fortolkning af FH med særlig vægt på menneskesyn og roller/normer/civilisationens plads i mennesket.
Dette ved jeg dog godt er lidt(meget) for overordnet.


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. februar 2009 af BenjaminVO (Slettet)

 Jeg laver også om Lord of the Flies i AT - fagene Engelsk/filosofi.

Jeg vil sige til dig "chgj", at det vil være interessant at kigge på de forskellige samfund drengene danner i bogen! De starter jo med at danne et demokrati på øen, hvor de samles til møderne og diskuterer og laver regler for, hvordan de skal overleve og bør opføre sig på øen (hvilket konkyliet og drengen Ralph i begyndelsen er et symbol på). Men som ondskaben breder sig på øen (i takt med at de smider deres bånd til civilisationen osv), bevæger de sig over i et totalt diktatur dikteret af drengen Jack. Jeg ved ikke, hvor meget samfundsfagligt du kan putte ind over (jeg har kun haft samfundsfag på c), men det er i hvert fald spændende! I hvert fald i det filosofi jeg har valgt, da man i en sådan tilgang kan vise, hvordan drengene starter med at skabe et demokratisk og fredeligt samfund baseret på Rousseaus idéer, men ender med at leve under et tyrannisk diktatur baseret på Hobbes’ principper.

Jeg har slet ikke talt med nogen lærere endnu om bogen som emnevalg, men jeg tror da, at det holder at vælge Lord of the Flies? I engelsk-delen kan man først kort udrede, hvordan drengene er endt på øen (det flystyrt, som man jo egentlig aldrig høre om direkte). Det er jo så deres fysiske rejse, men de har jo også en indre rejse/udvikling efterfølgende, i og med de udvikler sig fra at være civileserede engelske kostskoledrenge til at blive ondskabsfulde primitive jægere. Så kan man i engelskdelen/danskdelen forklare, hvordan drengene med tiden bliver uciviliserede og primitive ved at kigge nærmere på Goldings skrivestil som virkemiddel, eftersom den har en stor betydning for hans tydeliggørelse af denne proces.

Jeg ved ikke, hvor meget i kan bruge det til, eftersom i skriver i samfundsfag/psykologi, men jeg synes, det er ret relevant, hvis man skal lægge denne rejse/udviklingstilgang til bogen! (de har den fysiske rejse med flyet, der så får fatale konsekvenser for dem. Disse konskekvenser er deres indre udvikling/"rejse" gennem bogen, bla bla bla.)


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. februar 2009 af Chriistinna (Slettet)

Jeg skriver selv om FH i dansk og psykologi. Hvilke emner inddrager du i psykologi, og har du evt en idé til en problemformulering?

Vh Christinna


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. februar 2009 af stine-minna (Slettet)

Til "Chriistinna" :)

Fedt nok - ja, så kunne vi da lige udveksle ideer her! Er ikke kommet så langt endnu, og har ikke rigtigt kunne overskue problemformuleringen endnu.

Jeg vil blandt andet:

Analysere forsvarsmekanismer, roller og normer blandt drengene.
Se på civilisationens rolle og se på drengenes tab af uskyldighed i en forstand og på hvor meget de vil gøre for deres egen sociale overlevelse.
I det hele taget analysere i det onde og i, hvilken rolle dette spiller, og hvorfor drengene "opfinder" dette. Kulturens frygt for det ukendte...
Jeg vil se på en national overlegenhed, som der tydeligt vises et sted i teksten og måske se på dette som en parodi på den engelske klassementalitet (hvilket bogen kan tolkes som).
inddrage det, at den er skrevet under den kolde krig..

Men det er primært roller, normer, grupper og lederskab jeg vil kigge på.

((Kurt Lewins forsøg med spejderdrenge. Aschs komformitetsforsøg. Milgram og stødforsøg. ))
 

Har også tænkt at inddrage Hobbes og Roussou

Har snakket med min lærer om, at det er vigtigt med fokus på rejsen, som en oplukker, hvor man er i en form for ingenmandsland, som giver et frirum.

Ellers tænker jeg "bare" at jeg rigtigt skal analysere og fortolke på gammeldags vis og vil helt klart perspektivere til det absurde TV-forsøg "Boys and Girls alone" som kører i Storbrittanien for tiden på Channel4. Det er jo simpelthen en gengivelse af Fluernes Herre. Sjovt, at det lige skulle være nu.

Hvad har du tænkt Chriistinna?? (og andre)


Svar #5
16. februar 2009 af chgj (Slettet)

  stine-minna:
Det lyder meget som noget af det jeg har tænkt mig at arbejde med bare i samf (sociologi) og engelsk - altså det med grupper og magt (lederskab). Skal bl.a. bruge Steven Lukes som beskriver forskellige magtformer.
Kan du evt. fortælle mere om "Boys and Girls alone" har nemlig ikke hørt om det?

BenjaminVO:
Det du skriver lyder meget samfundsfagligt. Filosofi kan godt ligge sig op ad nogle af de samme ting som samf.

Men er der nogle af jer som ved hvad jeres emne skal være?
Overvejer sådan det overordnet emne fx om man så skulle kalde det noget i form af en erkendelsesrejse, udviklingsrejse, destruktiviseringen af samfundstyper som konsekvens af menneskets natur/Samfundstypers undergang grundet menneskets natur, menneskets udvikling som konsekvens af isolation og fravær af sociale og kulturelle normer for civiliseret adfærd eller noget med hvordan ultimativ frihed påvirker mennesket (både rationelt, humant, demokratisk) altså en lovløs stat fx. derudover kunne man vel sagtens vælge emner såsom Magtens konsekvenser, Gruppedannelser osv. 


Svar #6
16. februar 2009 af chgj (Slettet)

 stine-minna:
"Har snakket med min lærer om, at det er vigtigt med fokus på rejsen, som en oplukker, hvor man er i en form for ingenmandsland, som giver et frirum." --> Hvad mener du forresten med det? :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. februar 2009 af naunii (Slettet)

Ej hvor sjovt, det skriver jeg også om i dansk og psykologi :)

Jeg har også tænkt på noget i retning i at analysere FH med særligt fokus på magtspillet mellem drengene, og så noget med grupper, ondskab og måske også noget med adfærdspsykologi ?

Men jeg er lidt i tvivl, for jeg ved ikke, jeg synes ikke der ligger meget dansk i det?

Og min lærer fortalte mig nemlig også at det ikke var nok, jeg skulle også finde en eller flere litterære artikler om bogen og bruge dem - men til hvad forstår jeg bare ikke? :S hmm, nogle der har nogle ideer?

Jeg håber vi allesammen kan hjælpe hinanden! ;)


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. februar 2009 af naunii (Slettet)

jeg kom også lige til at tænke på - hvad ville i skrive under metodedelen i jeres synopsis? altså i dansk er det vel bare analyse? og i psykologi er det? hmm


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. februar 2009 af stine-minna (Slettet)

Jeg kan godt forestille mig, at mit psykologi minder meget om sociologi, da det jo også skal høre under det samfundsvidenskablige fakultet.

Mht metoder, så er det danske jo så let at spytte ud af ærmet og forklare, og ja ... med psykologi er det jo så vigtigt, at vi anvender de samfundsvidenskablige metoder for at det hører under dette fakultet. Så det må være noget kvalitativt, hvor forfatteren bruger historien induktivt til at fortælle noget om mennesket som sådan. (?) ...jeg er slet ikke kommet så langt endnu...

Men har egentligt ikke selv planlagt at der skal mere dansk med i min opgave end en analyse og fortolkning af bogen. Jeg tænker at det helt automatisk bliver danskfagligt dermed .... ? Det har min lærer i hvert fald intet sagt om... Min dansklærer har givet mig nogle kopier fra en bog, der hedder "Mellem gode mennesker", der er udgivet på Systeme. De virker rimelig relevante, men kan ingen sidetal se på dem...

Hehe, det med rejsen som en oplukker til et ingenmandsland er også lidt diffust - men det er det med, at når du er på en rejse, så skal du ikke på samme måde indordne dig under f.eks. en kultur eller normer. Der er ikke samme form for forventninger, og hvis der er, er du ikke nødt til at leve op til dem på samme måde, da du ved, du skal rejse x dage senere.. Forstås det? Det er mest sådan noget man kan bruge for at forklare at den fysiske rejse i denne bog rent faktisk også har relevans.

"Boys and girls alone" går kort sagt ud på, at de har lukket 10 drenge og 10 piger inde i hvert deres hus i 14 dage. Børnene er mellem 8 og 11 år. De blev vidst nødt til at afbryde det midtvejs fordi pigerne havde de vildeste mobbeintriger og drengene sloges og kunne ikke lave mad, så de endte med at æde rå nudler, slik og bakedbeans fra dåsen. Søg på google, hvis du vil vide mere - det har jeg gjort! :) Det har i hvert fald forarget mange og blev lavet på baggrund af, at børnene i england bliver pakket ind i vat - så nu ville de vise, at de kunne klare sig selv... hvilket de så bare ikke kunne...


Svar #10
16. februar 2009 af chgj (Slettet)

 Nu forstår jeg det. Lyder rigtigt mht. det med rejsen.
Det lyder som om du har nogle gode lærere som sætter sig ind i det. 
Ingen af mine lærere har sat sig ordentligt ind i det, så jeg har bare selv prøvet at søge lidt frem og tilbage.

Men mange tak for hjælpen i hvert fald :)
 


Brugbart svar (1)

Svar #11
17. februar 2009 af naunii (Slettet)

Man kunne måske også have noget med ondskab i psykologi? Og hvorfor drengene udfører disse ondskabsfulde handlinger, især mod Ralph? Hmm.. Synes der er meget at tage fat på, men ved ikke hvordan jeg skal starte med problemformuleringen :/


Brugbart svar (0)

Svar #12
17. februar 2009 af naunii (Slettet)

Jeg har lige siddet og prøvet at skrive nogle problemstillinger ned:

? Giv en kort analyse og fortolkning af ”Fluernes Herre”
? Redegør for ………..
? Analyser ”Fluernes Herre” med særlig fokus på forsvarsmekanismerne drengene anvender, drengenes roller, gruppedelinger og magtbilledet i gruppen. Hvorfor er det sådan?
? Drengenes ondskabsfulde handlinger – hvorfor udføres de?
? Diskuter hvorfor Jacks diktatur vinder over Ralphs demokrati til slut.
? Perspektiver til den nuværende realityserie ”Boys and girls alone”.
? Milgrams lydighedsforsøg eller sommerlejrforsøget – gruppeadfærd.

Hvad synes I? Jeg synes der mangler noget..?

Og med hensyn til det jeg skrev før med at min lærer vil have lidt mere dansk med som fx en litterær artikel. Jeg har fundet denne artikel: http://www.kristeligt-dagblad.dk/artikel/107084

Så tænkte jeg at jeg blot kunne analysere den? Og så vil jeg også gerne have noget ind med at romanen blev skrevet under den kolde krig - men hvordan?

Hvad synes I? (:
 


Brugbart svar (0)

Svar #13
17. februar 2009 af naunii (Slettet)

Og så har jeg lige lavet den lidt om ...

? Redegør for de forskellige psykologiske teorier indenfor gruppedannelser, ondskab mm.?
? Redegør for Sherifs sommerlejrforsøg om gruppeadfærd og sammenlign det med ”Fluernes Herre”
? Analyser ”Fluernes Herre” med særlig fokus på ondskabens udvikling mellem drengene, gruppedannelserne og magtbilledet i gruppen.
? Analyser artikel.
? Diskuter hvorfor Jacks diktatur vinder over Ralphs demokrati til slut.
? Perspektiver til den nuværende realityserie ”Boys and girls alone”.

Hvad synes I ?


Brugbart svar (0)

Svar #14
18. februar 2009 af BenjaminVO (Slettet)

Hvad er det helt præcis du vil bruge den artikel fra information til? Jeg forstår ikke hvorfor din lærer vil have mere dansk med. Der ligger da et kæmpe dansk-fagligt arbejde i at analysere og fortolke Lord of the Flies! Eller oversat Fluernes Herre i denne sammenhæng..

Og dem der har gjort sig tanker om tv-serien Boys And Girls Alone. Hvordan vil i bruge den, så den bliver relevant og brugbar? For ja, det lyder da som om, at det der sker i huset, minder om adfærden blandt drengene på øen, så man kan hurtigt lave en fin perspektivering til serien. Men ligger der meget mere i det? 

Til Naunii: Hvis du vil have noget specielt med den tid, som bogen er skrevet i, så er det sjovest at kigge på, hvordan Golding (eller drengene selv) flere steder nævner den romantiske klassiker The Coral Island direkte. Dette er ret interessant, da der er utroligt mange ligheder mellem de to historier. Lord of the Flies er faktisk skrevet direkte på baggrund af Coral Island, da den ligeledes handler om strandede britiske drenge på en øde ø (flere af drengene hedder endda det samme - ralph, jack osv.). Coral Island fra 1858 beskæftiger sig på romantisk vis med det overlegne britiske folkefærd, der på nationalistisk beviser den menneskelige races suverænitet - den reflekterer tydeligt den victorianske opblæste overlegenhed og fremgang. Men denne voldsomme optimisme varede ikke evigt, og det 20. århundrede blev i stedet præget af grusomme og blodige krige. Under 2. verdenskrig var Golding selv i hæren fra 1940-45, hvilket havde en stor indflydelse på hans pessimistiske syn på mennesket! 

Om LOTF udtaler Golding: ”Lord of the Flies was simply what it seemed sensible for me to write after the war, when everybody was thanking God they weren’t Nazis. And I’d seen enough and thought enough to realize that every single one of us could be Nazis…” . Gennem tæt erfaring med den grusomhed mennesket kunne udføre under krigen, skriver Golding altså i 1954 Lord of the Flies som et realistisk og samtidigt svar på The Coral Island – i stedet for civilisation og social overlegenhed herskes øen af kaos, ondskab og død. Øens kaos er skabt af små, engelske skoledrenge, og selv DE kan blive Nazis. Ondskaben ligger dybt i alle mennesker osv osv osv.

Det er altså spændende at lave en diskussion af Goldings allusion til The Coral Island, hvis man gerne vil fortælle noget om tiden og Goldings idé/hensigt med bogen. Synes jeg i hvert fald!


Brugbart svar (0)

Svar #15
18. februar 2009 af BenjaminVO (Slettet)

 Stine-Minna det lyder som om, du er en, der har godt styr på metoder :). Jeg kunne derfor godt tænke mig at vide, hvad det danske er, "der er så let at spytte ud af ærmet"? Metoder må jeg nemlig indrømme er en svaghed hos mig. Ellers klogt sagt, at Golding laver et slags "induktivt forsøg" på øen, hvor han undersøger/viser, hvordan menneskeheden reagerer i naturtilstanden.


Svar #16
19. februar 2009 af chgj (Slettet)

 Jamen hvorfor kan de ikke sørge for at få deres samfund til at fungerer når vi man derhjemme sagtens kan få det til at fungere?

Har det noget at gøre med magtens 3-deling?


Brugbart svar (0)

Svar #17
19. februar 2009 af vicci (Slettet)

hvad kunne en koknret problemformulering være.

hvor måde dansk og Phykologi skulle inddrages for at kunne løse spørgsmålet.


Brugbart svar (1)

Svar #18
19. februar 2009 af vicci (Slettet)

pskologi*


Brugbart svar (0)

Svar #19
20. februar 2009 af k-atty (Slettet)

Til Benjamin VO

Hvorfra har du fundet dette citat: ”Lord of the Flies was simply what it seemed sensible for me to write after the war, when everybody was thanking God they weren’t Nazis. And I’d seen enough and thought enough to realize that every single one of us could be Nazis…”

Jeg har nemlig ledt efter det til min opgave, men kan ikke finde det. Håber du kan hjælpe.


Brugbart svar (0)

Svar #20
20. februar 2009 af stine-minna (Slettet)

(Til Benjamin VO) Hehe, klog på metoder ved jeg nu ikke, om jeg er - Men jeg prøver at lade som om - Det kommer man også et stykke vej med... Man kan altid forklare, hvad en analyse og fortolkning er. analyse er, at dele det hele op i kasser - og fortolkning er, at navngive alle ens kasser og konkludere udfra det.

Det jeg mente med det induktive er, at Goldings ser på et specielt tilfælde og udfra dette vel prøver at konkludere noget generelt om menneskeheden (eller generaliserer jeg for meget her?)

The Coral Island beskriver en normativ adfærd, hvorimod Fluernes Herre viser den deskriptive adfærd.

Jeg tænker også mht til psykologi og de forskellige teoretikere, at det er vigtigt at kende forskel på en teori og en model. (så en ATfilm, hvor en elev blev spurgt om dette og ikke kunne svare for sig).

Måske du har ret mht serien. Men hvor meget skal man kunne sammenligne de to andet end at vise, at det ligner enormt meget, og at vi måske dermed ikke har lært så meget af Fluernes Herre?? At britternes beskyttelse af deres børn måske er velbegrundet, fordi børnene skal modnes før de selv skal ud og klare sig i samfundet. Det er jo et samfundseksperiment, som mislykkedes - eller i hvertfald afkræfter deres hypotese og bekræfter Goldings teori. (tror jeg nok)

Og ja - jeg vil også mægtig gerne have kildeangivelsen fra dit citat, for det kan da sikkert bruges til noget.


Forrige 1 2 3 4 5 6 Næste

Der er 120 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.