Matematik

Eksponentiel udvikling

06. april 2009 af indien (Slettet)

Heeej...!!

Jeg har lige brug for noget hjælp. I en opgave om eksponentiel udvikling står der Jod-131 henfalder med 42% på 7 dage.
1) Lav en model der viser hvordan Jod-131 henfalder.

2) hvor meget er der tilbage efter en måned? Efter et år ?

Er der nogen der kan hjælpe mig....? I behøves ikke at svare på spørgsmålene men kan bare fortælle mig hvordan jeg skal gøre det.

På forhånd tak :D


Svar #1
06. april 2009 af indien (Slettet)

Er der ingen...? Please hjælp mig...


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. april 2009 af kieslich (Slettet)

Lad N(t) være antallet af Jod-131. og lad r være den procentdel der henfalder hver dag. Da det er en eksponentielfunktion er det det samme hver dag.  Så må N(t) = b*at, og du kan finde a ved a7 =0,42. b kan du bare sætte til 100%. 

Herefter sætter du t = 30 og t=365 ind i funktionen.


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. april 2009 af Isomorphician

Du kan opstille to ligninger med to ubekendte:

I: 1 = a0

II: 0,58 = a7

og finde a ud fra dem.


Svar #4
06. april 2009 af indien (Slettet)

#3

Jeg har regnet a = 0,92513263. y=b*a^x  --> y = b * 0,92513263^x

Hvordan finder jeg så ud af hvor meget der er tilbage efter en måned når jeg ikk kender b...???


Svar #5
06. april 2009 af indien (Slettet)

#2

Kan jeg bare sætte b til at være 100% uden nogle problemer...?


Svar #6
06. april 2009 af indien (Slettet)

passer denne udregningen til spørgsmål 2: (den med efter 365 dage)

y=b*0.92513263^x

y = b * 0.92513263 ^365

y/b = 0.92513263 ^365

y = 4,61806 * 10^(-13) * 100%

y = 4,61806 * 10^(-11) %

Er det rigtigt nok...????


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. april 2009 af kieslich (Slettet)

Ja, for du starter med 100%. Og du får resultatet ud i hvor mange procent der er tilbage.


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. april 2009 af kieslich (Slettet)

Efter 30 dage er der 9,685% tilbage.  EFTer 365 dage er der 4,618*10-11%     Så ja


Svar #9
06. april 2009 af indien (Slettet)

okay :D

Tusind tak for hjælpen...!


Skriv et svar til: Eksponentiel udvikling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.