Biologi
Generationer hos planter
22. november 2004 af
Pigen (Slettet)
Jeg har en opgave, som jeg har brugt for lidt hjælp til. Den handler, om tobaksplanter. I indledningen på opgaven står der, at to rene linier, med hver deres længde (stilkens længde) bestøver sig selv.
* Hvordan frembringer man rene linier?
Frembringes rene linier ikke ved, at man bliver ved med, at bestøve plnten indtil den har de egenskaber det skal have?
* Hvad kan grunden være til, at de to rene linier ikke har samme længde (stilken)
Håber at få svar hurtigt!
* Hvordan frembringer man rene linier?
Frembringes rene linier ikke ved, at man bliver ved med, at bestøve plnten indtil den har de egenskaber det skal have?
* Hvad kan grunden være til, at de to rene linier ikke har samme længde (stilken)
Håber at få svar hurtigt!
Svar #1
22. november 2004 af Samuel (Slettet)
Ad. 1: Jeg er bange for, at dit hypotetiske eksempel er umuligt at svare på.
Når man snakker om "rene linier", vil det sige linier, hvor planterne har genotypen "aa", "bb" eller "cc" o.s.v.
Lad os antage, du krydser Ab*Ab:
Genotyper = AA, Ab, Ab, bb.
Hvor stort bogstav angiver dominant allel. Hvis A=røde blomster og b=hvide blomster, har du:
Fænotyper = 3xrød, 1xhvid.
Den hvide kan da tages til side. Hvis du så ønsker en AA-genotype, kan du blot blive ved med at selv-/krydsbestøve, hvor du ALTID fjerner HVIDE blomster (og således ikke viederefører arvematerialet).
Ad. 2: Kan du sige genotype?
Off topic: Jeg kan i min store forargelse ikke fatte, at pensum for biologi på A-niveau skal konstitueres af bl.a. Mendel på 3. klasses niveau - til grin!
Når man snakker om "rene linier", vil det sige linier, hvor planterne har genotypen "aa", "bb" eller "cc" o.s.v.
Lad os antage, du krydser Ab*Ab:
Genotyper = AA, Ab, Ab, bb.
Hvor stort bogstav angiver dominant allel. Hvis A=røde blomster og b=hvide blomster, har du:
Fænotyper = 3xrød, 1xhvid.
Den hvide kan da tages til side. Hvis du så ønsker en AA-genotype, kan du blot blive ved med at selv-/krydsbestøve, hvor du ALTID fjerner HVIDE blomster (og således ikke viederefører arvematerialet).
Ad. 2: Kan du sige genotype?
Off topic: Jeg kan i min store forargelse ikke fatte, at pensum for biologi på A-niveau skal konstitueres af bl.a. Mendel på 3. klasses niveau - til grin!
Skriv et svar til: Generationer hos planter
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
