Kemi
kontrol af kemi opg.
04. december 2004 af
Mr. lover lover (Slettet)
Hej alle venlige brugere på SP.dk
jeg har denne varedeklaration + tilhørende opgave. Jeg ville blive glad hvis nogen gad kommentere mine svar, jeg er ikke helt sikker nemlig.
Varedeklaration for Phosphoral
AKTIVE STOFFER:
45ml mixtur indeholder natriumhydrogenphosphatdodecahydrat 10,8g og natriumdihydrogenphosphatdihydrat 24,4g
HJÆLPESTOFFER:
Glycerol, saccharinnatrium, natriumbenzoat (E 211), ingefærcitronsmag og renset vand.
en flaske indeholder 5,0g natriumioner.
OPBEVARES UTILGÆNGELIGT FOR BØRN
indeholder 1 dosis af 45 ml
_________________________________________
a) det ene af de virksomme stoffer i phosphoral-mixturen er natriumhydrogenphosphatdodecahydrat
opskriv den kemiske formel for det andet aktive stof i mixturen:
her mener jeg der er tale om natriumdihydrogenphosphatdihydrat:
kemisk formel = NaH2PO4 * 2H2O
b) hvilke ioner består de to aktive stoffer af?
efter min bedste overbevisning må det være natrium- og phosphationer
c) natriumhydrogenphosphatdodecahydrat har molarmassen 358 g/mol
beregn antal mol krystalvand
jeg mener dodeca beyder 12 H2O?
molarmasse 12 H2O = 216,192
derfor udgør krystalvandet:
(216,192 * 100) / 358 = 60,39 %
altså... 10,8 * 0,6039 = 6,52g
n= m/M 6,52 / 216,192 = 0,030 mol
d) beregn stofmængden af Na+ i de 45 ml mixtur
der står at en flaske indeholder 5,0g
er svaret så ikke:
n= m/M 5/ 358 + 119,9737 = 0,023 mol
e) beregn den formelle koncentration af natriumdihydrogenphosphat i mixturen:
n = m/M 24,4 / 138 = 0,1768 mol
C = n*V 0,1768*0,045 = 0,0080 M
hvad siger i?
jeg har denne varedeklaration + tilhørende opgave. Jeg ville blive glad hvis nogen gad kommentere mine svar, jeg er ikke helt sikker nemlig.
Varedeklaration for Phosphoral
AKTIVE STOFFER:
45ml mixtur indeholder natriumhydrogenphosphatdodecahydrat 10,8g og natriumdihydrogenphosphatdihydrat 24,4g
HJÆLPESTOFFER:
Glycerol, saccharinnatrium, natriumbenzoat (E 211), ingefærcitronsmag og renset vand.
en flaske indeholder 5,0g natriumioner.
OPBEVARES UTILGÆNGELIGT FOR BØRN
indeholder 1 dosis af 45 ml
_________________________________________
a) det ene af de virksomme stoffer i phosphoral-mixturen er natriumhydrogenphosphatdodecahydrat
opskriv den kemiske formel for det andet aktive stof i mixturen:
her mener jeg der er tale om natriumdihydrogenphosphatdihydrat:
kemisk formel = NaH2PO4 * 2H2O
b) hvilke ioner består de to aktive stoffer af?
efter min bedste overbevisning må det være natrium- og phosphationer
c) natriumhydrogenphosphatdodecahydrat har molarmassen 358 g/mol
beregn antal mol krystalvand
jeg mener dodeca beyder 12 H2O?
molarmasse 12 H2O = 216,192
derfor udgør krystalvandet:
(216,192 * 100) / 358 = 60,39 %
altså... 10,8 * 0,6039 = 6,52g
n= m/M 6,52 / 216,192 = 0,030 mol
d) beregn stofmængden af Na+ i de 45 ml mixtur
der står at en flaske indeholder 5,0g
er svaret så ikke:
n= m/M 5/ 358 + 119,9737 = 0,023 mol
e) beregn den formelle koncentration af natriumdihydrogenphosphat i mixturen:
n = m/M 24,4 / 138 = 0,1768 mol
C = n*V 0,1768*0,045 = 0,0080 M
hvad siger i?
Svar #1
04. december 2004 af Epsilon (Slettet)
Kommentarer til indlægget;
a) Enig.
b) Ikke enig - det må være
natriumioner: Na+
hydrogenphosphationer: HPO4(2-)
dihydrogenphosphationer: H2PO4-
Det kan i øvrigt bemærkes, at den kemiske formel for det første stof er
Na2HPO4*12H2O
c) Ja, hvis du regner krystalvandet under ét (dodecahydrat), dvs.
n(Na2HPO4*12H2O) = n(12H2O)
så er det vel i orden. Stofmængden af vand i stoffet er
n(H2O) = 12*0.0302mol = 0.362mol
Jeg kan ikke helt huske, om stofmængden af krystalvand regnes under ét eller som den samlede stofmængde af vand.
d) Nej, her tager du fejl. Du skal læse opgaveteksten korrekt. Der står klart og tydeligt, at
"en flaske indeholder 5,0g natriumioner."
Altså 5.0g Na+, og dermed er
n(Na+) = (5.0g)/(22.99g/mol) = 0.22mol
idet den fraspaltede elektron fra Na-atomet bidrager så lidt til den totale molarmasse, at det kan negligeres.
e) Oh gru oh ve :) du bruger jo molarmassen af natriumdihydrogenphosphat-MONOhydrat (M=137.99g/mol). Du skal addere molarmassen af vand;
M = 137.99g/mol + (2*1.0079+15.9994)g/mol = 156.00g/mol
Udregningerne er heller ikke i orden. Du bør nævne, at 1mol NaH2PO4*2H2O indeholder 1mol NaH2PO4, ellers har du ikke begrundet din udregning.
Formlen lyder nu godt nok
c = n/V
Hvis du anfører enheder, kan du undgå den slags fejl. Det korrekte resultat mener jeg må være
c = 3.48M
Tjek om du kan få det samme.
//Singularity
a) Enig.
b) Ikke enig - det må være
natriumioner: Na+
hydrogenphosphationer: HPO4(2-)
dihydrogenphosphationer: H2PO4-
Det kan i øvrigt bemærkes, at den kemiske formel for det første stof er
Na2HPO4*12H2O
c) Ja, hvis du regner krystalvandet under ét (dodecahydrat), dvs.
n(Na2HPO4*12H2O) = n(12H2O)
så er det vel i orden. Stofmængden af vand i stoffet er
n(H2O) = 12*0.0302mol = 0.362mol
Jeg kan ikke helt huske, om stofmængden af krystalvand regnes under ét eller som den samlede stofmængde af vand.
d) Nej, her tager du fejl. Du skal læse opgaveteksten korrekt. Der står klart og tydeligt, at
"en flaske indeholder 5,0g natriumioner."
Altså 5.0g Na+, og dermed er
n(Na+) = (5.0g)/(22.99g/mol) = 0.22mol
idet den fraspaltede elektron fra Na-atomet bidrager så lidt til den totale molarmasse, at det kan negligeres.
e) Oh gru oh ve :) du bruger jo molarmassen af natriumdihydrogenphosphat-MONOhydrat (M=137.99g/mol). Du skal addere molarmassen af vand;
M = 137.99g/mol + (2*1.0079+15.9994)g/mol = 156.00g/mol
Udregningerne er heller ikke i orden. Du bør nævne, at 1mol NaH2PO4*2H2O indeholder 1mol NaH2PO4, ellers har du ikke begrundet din udregning.
Formlen lyder nu godt nok
c = n/V
Hvis du anfører enheder, kan du undgå den slags fejl. Det korrekte resultat mener jeg må være
c = 3.48M
Tjek om du kan få det samme.
//Singularity
Skriv et svar til: kontrol af kemi opg.
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
