Kemi

Forskel mellem stofmængde- og aktuelkoncentration

27. maj 2009 af my_lil (Slettet)

Hej. Er der nogen som ved hvad forskellen på stofmængdekoncentration C=n/V og den aktuellekoncentration A=n/V er? (A står for den aktuelle koncentration)

Jeg har også en opgave til den aktuelle koncentration: 

Vi betragter en opløsning, der både indeholder CaCl2 og AlCl3. De to stoffers koncentrationer er hhv. 0,020M og 0,030M. Angiv de aktuelle koncentrationer i opløsningen.

Jeg håber at der er nogle som kan hjælpe med den.  Tak:)


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. maj 2009 af desert_eye (Slettet)

Den formelle konc. er den, der er opgivet på flaskerne. Den aktuelle konc. er den egentlig konc.

Hvis du har stoffer i en vandigopløsning, så vil noget af det reagere med vand, dvs. noget af stoffet reagere med vand --> et andet stof. (Dvs. konc. af det stof du havde i starten er faldet, derfor angiver man den aktuelle konc. da den fortæller noget om konc. her nu - den formelle konc. er hvad der var til starte med)


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. maj 2009 af mathon

CaCl2 og AlCl3 er letopløselige stoffer,
som følgelig dissocieres i vandig opløsning

                                                 CaCl2   →    Ca2+   +   2Cl-
koncentrationsrelation                   1 M           1 M         2 M        
 

og

                                                   AlCl3  →     Al3+   +   3Cl-
koncentrationsrelation                         1 M           1 M        3 M


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. maj 2009 af mathon

den formelle/støchiometriske koncentration er beregnet ud fra molekylformen

de aktuelle/faktisk forhåndenværende ionkoncentrationer i letopløselige stoffer er lig med
den formelle koncentration gange antal atomer, hvormed de indgår i molekylet.


Svar #4
27. maj 2009 af my_lil (Slettet)

#1: Hvornår bruger man den aktuelle koncentration? og hvornår bruger man den formelle? F.eks har jeg en opgave hvor jeg skal beregne calcium koncentration, hvorfor er det den aktuelle koncentration jeg skal bruge der, og ikke den formelle? 

#2: Hvordan kommer de 0,020 M og 0,030 ind så i billedet?


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. maj 2009 af mathon

#4

c(CaCl2(s))formel = 0,020 M

c(Ca2+(aq))aktuel = c(CaCl2(s))formel = 0,020 M

c(Cl-(aq))aktuel = 2*c(CaCl2(s))formel = 2*0,020 M = 0,040 M

..............

c(AlCl3(s))formel = 0,030 M

c(Al3+(aq))aktuel = c(AlCl3(s))formel = 0,030 M

c(Cl-(aq))aktuel = 3*c(AlCl3(s))formel = 3*0,030 M = 0,090 M


Skriv et svar til: Forskel mellem stofmængde- og aktuelkoncentration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.