Kemi

Spørgsmål til mængdeberegning!

12. september 2009 af Baanqe (Slettet) - Niveau: B-niveau

Ved fuldstændig forbrænding af ethanol dannes carbondioxid og vand ifølge reaktionsskemaet

C2H5OH(1) + 3 O2 (g) --> 2 CO2 (g) + 3 H2o (g)

a) Beregn massen af den mængde carbondioxid, som dannes ved forbrændning af 100 g ethanol.

Temperaturen antages at være 150 grader og trykket antages at være 1,00 bar.

b) Beregn rumfanget af den mængde oxygen, som er nødvendig for at forbrænde 100 g ethanol.

Er virkelig tabt bag en vogn! Håber at nogen kan forklare mig fra PUNKT til PRIK hvordan jeg griber spørgsmålene an. Tak på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. september 2009 af Darwin (Slettet)

#0.

Jeg vil ikke give en punkt til prik foreskrift, men blot give dig nogle hints.

Ad a) Det molære forhold mellem ethanol og carbondioxid ved den givne reaktion er 1 til 2, dvs. ét ethanolmolekyle omdannes til to kuldioxidmolekyler. Benyt dertil relationen mellem et stofs masse og det stofmængde n = m/M, hvor M er stoffets molarmasse. For ethanol og kuldioxids vedkommende er det henholdsvis 46 g/mol og 44 g/mol.

Ad b) Benyt idealgasligningen p·V = n·R·T. Husk at regne i temperaturen i kelvin. R er gaskonstanten 0,08314472 L·bar·mol/K.


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. september 2009 af IdaJen (Slettet)

 a) Først skal du finde den molare masse M af af ethanol. Det gør du ved at slå op i de periode system.

M(C2H5OH)=2 x 12,01 u + 6 x 1,008 u + 16,00 u = 46,068 g/mol.

Når du nu kender den molare masse og massen af ethanol, kan du beregne stofmængden af ethanol vha. denne formel.

n=m/M --> n=(46,067 g/mol)/100 g = 0,46 mol

Ud fra reaktionsskemaet kan du se at ethanol og carbondioxid reagerer i forholdet 1 : 2. Dvs hver gang du har 1 ethanol får du 2 carbondioxid. For at finde stofmængden af carbondioxid siger du altså bare

2 x 0,46 mol = 0,92 mol


Svar #3
12. september 2009 af Baanqe (Slettet)

Tusinde tak! Meget behjælpeligt!

Så svaret på spørgsmål b, altså: Beregn rumfanget af den mængde oxygen, som er nødvendig for at forbrænde 100 g ethanol.
 

Er 0,92 mol? Det er jo stofmængdne jeg finder, ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. september 2009 af Darwin (Slettet)

#3.

Forholdet mellem ethanolmolekyler og oxygenmolekyler i forbrændingen er 1 til 3, så n(O2) = 3 × n(C2H5OH) = 3 × 0.46 mol = 1.38 mol.

pV = nRT ⇔ V = nRT/p = (1.38 mol)(0.08314472 L·bar·K-1mol-1)(423 K)/(1 bar) = 48.5 L


Svar #5
12. september 2009 af Baanqe (Slettet)

Så svaret til b er 48,5 L? Hvordan ved jeg hvad "T" er? Altså 423K?


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. september 2009 af Merit-HB (Slettet)

#2 Vil blot lige pointere at du har skrevet formlen rigtigt altså n = m / M ,  men du har byttet om på det og sat molarmassen (46 g/ mol) / 100 g hvor der skal stå 100 g / 46g/mol, det efterfølgende er rigtigt.


Svar #7
12. september 2009 af Baanqe (Slettet)

Kan nogen ikke forklare mig mellemregningen til spørgsmål b? :(


Brugbart svar (0)

Svar #8
12. september 2009 af mathon

n(C2H5OH) = (100 g)/(46 g/mol) = 2,17391 mol

                                                        C2H5OH (l) + 3O2 (g) --> 2CO2 (g) + 3H2O (g)
ækvivalente stofmængder i mol:           1                  3
aktuelle stofmængder i mol:              2,17391       6,52174


1 mol ideal gas
fylder ved betingelserne
1,00 bar og 150°C
 

Vmolar = (1 mol)·(0,083145 bar·L/(mol·K))·((273,15+150) K)/(1,00 bar) ≈ 35,1828 L

Rumfanget af den mængde oxygen, som er nødvendig til at forbrænding af 100 g ethanol:
Vdioxygen = (6,52174 mol)·(35,1828 L/mol) ≈ 229,5 L
 


Svar #9
12. september 2009 af Baanqe (Slettet)

Tusinde tak! Er virkelig taknemmelig.. Men hvad menes der med: 1 mol ideal gas fylder ved betingelserne 1,00 bar og 150°C?
 


Brugbart svar (0)

Svar #10
12. september 2009 af mathon

gassers volumen er stærkt afhængig af tryk og temperatur -
kaldt betingelser


Skriv et svar til: Spørgsmål til mængdeberegning!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.