Matematik

cirkler og analytisk plangeometri, meget svær!

22. oktober 2009 af annarosenvang (Slettet) - Niveau: A-niveau

jeg har fået en opgave til min aflevering der hedder:

bestem ligninger for de to tangenter til cirklen med ligningen:

(x-6)^2 + (y-4)^2 = 8

der står vinkelret på linjen med ligningen:

y = x + 3

Jeg kan simpelthen ikke finde ud af den, jeg har ikke engang en respektabelt svarmulighed :(


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. oktober 2009 af mathon

bestem ligninger for de to tangenter til cirklen med ligningen:

(x-6)2 + (y-4)2 = 8,

der har hældningskoefficient -1


Svar #2
22. oktober 2009 af annarosenvang (Slettet)

hvordan skal jeg skrive det op? og så har jeg ikke nogen ligning? jeg forstår det virkelig ikke, det siger mig intet.


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. oktober 2009 af mathon

set fra den ene søgte tangent,
                            ligger cirklens centrum i tangentens positive halvrum i afstanden √(8)

set fra den anden søgte tangent,
                            ligger cirklens centrum i tangentens negative halvrum i afstanden -√(8)

men

begge med hældningskoefficient -1


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. oktober 2009 af Walmart (Slettet)

Se vedhæftning (: 

Vedhæftet fil:Tangenter.png

Brugbart svar (0)

Svar #5
22. oktober 2009 af Walmart (Slettet)

Se vedhæftning for tegning.

Vedhæftet fil:Tangentplot.png

Brugbart svar (0)

Svar #6
22. oktober 2009 af mathon

tangent1
              y = -x + b1
eller
              x + y - b1 = 0
med
centrum i positive halvplan:
hvorfor
              dist(tangent1,C(6,4)) = (6 + 4 - b1)/√(12+12) = √(8)
hvoraf
              10 - b1 = √(2)·√(8) = 4
               b1 = 6
dvs
               y = -x + 6

tangent2
               y = -x + b2
eller
               x + y - b2 = 0
med
centrum i negative halvplan:
hvorfor
              dist(tangent2,C(6,4)) = (6 + 4 - b1)/√(12+12) = -√(8)
hvoraf
              10 - b2 = √(2)·(-√(8)) = -4
               b2 = 14
dvs
               y = -x + 14


Svar #7
22. oktober 2009 af annarosenvang (Slettet)

kan det med halvplanet omformuleres? i vores hjælp har vi noget med ar * am = -1 og y = a(x-x1) + y1

dette skal vi bruge men jeg aner ikke hvordan. Men hvis overstående er ligeså brugbart kan jeg jo bare bruge det, jeg kan bare ikke forklare det hvis han spørg.. Så må jeg jo erkende jeg har fået svaret fra studieportalen..


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. oktober 2009 af mathon

vi råder

du beslutter


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. oktober 2009 af mathon

men

ar * 1 = -1
hvoraf
ar = -1     hvilket er anvendt i ovenstående uden kommentarer
 

og
               y = a(x-x1) + y1
eller
               y = ax + (y1 - ax1)
hvilket er
               y = ax + b       med b = y1 - ax1
 


Brugbart svar (0)

Svar #10
22. oktober 2009 af mathon

bemærk:
                 begge tangenter har normalvektor n[1,1]
hvorfor
centrum     (6,4) ligger i t1's positive halvplan - den normalvektoren peger ind i

hvorfor
centrum     (6,4) ligger i t2's negative halvplan - den normalvektoren ikke peger ind i

..............

hældningskoefficient -1
vil sige
                  med retningstvektor r[1,-1]

og

                  med normalvektor n = ^r = [1,1]


Skriv et svar til: cirkler og analytisk plangeometri, meget svær!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.