Matematik

Sammensat funktion

01. november 2009 af Jone (Slettet)

Hej alle

Jeg har en opgave, jeg har svært ved løse. Forstår ikke hvad der er det indre og ydre funktion osv. Håber nogen kan hjælpe. Tak

Opg.

Funktionerne f og g er bestemt ved forskrifterne f(x) = (x+1) / (2-x) og g(x) = x2+3

Bestem forskrifter for f o g, g o f og g o g. Angiv derefter (f o g) ' (x) og (g o g) ' (x)

Altså jeg ved at f o g = f ( g(x)). Men jeg kan ikke se i forskrifterne for f og g, hvad den indre funktion er og hvad den ydre funktion er.  


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. november 2009 af Erik Morsing (Slettet)

f o g = f(g(x)) = f(x2+3), her skal du så indsætte argumentet i funktionen f(x), så i stedet for x, skriver du x3+3 alle de steder, der står et x. Resten er til at finde ud af.


Svar #2
01. november 2009 af Jone (Slettet)

Dvs. f (g(x)) = (x2+3+1) / (2-(x2+3)) ? Og er det så svaret?


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. november 2009 af Erik Morsing (Slettet)

ja så prøv at forkorte


Svar #4
01. november 2009 af Jone (Slettet)

Ok.. Her går (x2+3) ud med hinanden så er der 1/2 tilbage? Dvs 1/2 er resultatet. Det er noget tid siden jeg har haft det, så kan ikke helt huske.


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. november 2009 af Erik Morsing (Slettet)

nej du skal bare hæve parentesen i nævneren


Svar #6
01. november 2009 af Jone (Slettet)

Kan faktisk ikke huske hvordan man hæver en parentes? Skal jeg ikke sætte x uden for parentes?


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. november 2009 af Exupery (Slettet)

f (g(x))=(x2+3+1) / (2-(x2+3))

= (x2+4)/(2-x2-3)

= (x2+4)/(-x2-1)
 

= - (x2+4)/(x2-1)


Svar #8
01. november 2009 af Jone (Slettet)

Tak Thomas.

Prøver lige med de andre så


Svar #9
01. november 2009 af Jone (Slettet)

Er det korrekt?

g o f (x) = g (f(x)) = g (x+1) / (2-x)

g(f(x))= ((x+1) / (2-x))2+3

= ( x2+12+2*1*x) / (22+x2-2*2*x) + 3

= (3x2+1) / (4-3x2) +3


Skriv et svar til: Sammensat funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.