Matematik

Rumfang?

07. november 2009 af 14141414 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, alle sammen.

Jeg forstår ikke denne opgave. Jeg ved at jeg skal bruge formlen for rumfangen af en cylinder, men jeg ved ikke hvad jeg skal gøre med de der halvkugler i enderne? :S

En oliebeholder er lavet som en cylinder med en halvkugle i hver ende, hvor cylinderens længde er 2 m. Oliebeholderen skal kunne indeholde 2500 l. Hvor stor skal dens radius være?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. november 2009 af hvadmeddet (Slettet)

Det er helt rigtigt, du skal se på cylinderen og de to halvkuglers rumfang.

Cylinderens rumfang V er givet ved radius r og længde l og er V=r^2*l*pi

De to halvkugler giver i alt en hel kugle. Dermed er rumfang V af de to halvkugler V=4/3*pi*r^3

Det samlede rumfang er altså V=r^2*l*pi+4/3*pi*r^3

Du skal så sætte dette rumfang lig 2500 liter udnytte du kender længden og isolere radius.


Svar #2
07. november 2009 af 14141414 (Slettet)

2500=(pi*r^2*2)+(4/3*pi*r^3)

Når r skal isoleres, ser det så ikke således ud: 2500/((pi*2)+(4/3*pi))=r^5   ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. november 2009 af hvadmeddet (Slettet)

Nej, det får jeg ikke. Først og fremmest er 2500 liter lig 2.5 m^3, så hvis dette bruges kan vi regne udelukkende i meter.

Jeg synes ikke rigtig ligningen ser nem ud at løse. Gør det evt. på lommeregneren eller computeren.


Skriv et svar til: Rumfang?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.