Kemi

Kemiolympiade spørgsmål. Forstår ikke?

15. november 2009 af Fzang (Slettet) - Niveau: A-niveau

En syre S har styrkekonstanten, Ks = 0,00100 M. I en opløsning, bestående af denne syre og dens korresponderende base, B, måles pH til 2,00. Efter tilsætning af 18,0 mL 0,500 M NaOH måles pH til 4,00.

a) Opskriv et afstemt reaktionsskema for den reaktion, der finder sted ved sammenblandingen

Jeg aner overhovedet ikke hvad jeg skal gøre her. Er der nogen der kunne hjælpe mig lidt på vej?

Der er også b) og c), men nu prøver vi lige at se hvordan det går med den første opgave


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. november 2009 af Phienix (Slettet)

Nu er det godt nok et sent svar, men hvis du stadig kan bruge det, får du det her;

Du ved, det er en syre S, blot ikke hvad det er for en. Der nævnes heller ikke om den er polyhydron, altså må den antages at være monohydron (altså at afgive 1 H+).
Reaktionsskemaet bliver derfor;

HS(aq) + OH-(aq) → B-(aq) + H2O(l)

Du kan se at der efter tilsætning af NaOH stadig er pH på 4,00, så opløsningen er stadig sur (stadig syre i opløsningen, og så godt som ingen OH-).


Svar #2
18. november 2009 af Fzang (Slettet)

Okay, så vi har fået en del af vide om det i kemi idag, men jeg kan stadig ikke helt løse den

b) Bestem forholdet mellem stofmængderne af S og B i opløsningen før tilsætning af NaOH

c) Bestem forholdet mellem stofmængderne af S og B i opløsningen efter tilsætning af NaOH

Hvad gør man? Jeg har prøvet at komme lidt afsted, men aner ikke hvor jeg er på vej hen...
 

pH = pKs + log(KB/KS) <=> 2 = 3 + log(KB/0,00100) <=> KB = 0,0001

Hvad er det helt præcist jeg forsøger? Hvordan finder man stofmængderne? Skal man bruge pH = 2 til noget? fx [H3O+] = 10-2 = 0,01

Hjælp please!


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. november 2009 af Phienix (Slettet)

Du bliver blot forvirret i forholdsbegrebet.

For det første vil jeg ikke mene din formel er skrevet korrekt op (medmindre jeg husker forkert) men pH kan altså udtrykkes som

pH = pKS - log( [S] / [B] )

Du ved hvad KS er (og kan derfor også beregne pKs men det er ikke nødvendigt), og du ved hvad pH er både før og efter tilsætning.
Det der står i log() kan omskrives, så K = [S] / [B]. Volumen er ens, så K angiver altså stofmængdekoncentrationsforholdet mellem S og B, hvilket også er stofmængdeforholdet mellem S og B, da voluminet er ens.

Det eneste, du skal gøre, at er isolere K. Hvis K er over 1, så er [S] > [B], hvis K = 1, så er [S] = [B], hvis K er under 1, så er [S] < [B].

K = (1 / 10)pH / Ks

For pH = 2 skulle du gerne få K = 10
og pH  = 4 skulle du gerne få K = 0.1


Svar #4
20. november 2009 af Fzang (Slettet)

Det er, så vidt jeg ved,

pH = pKs + log( [B] / [S] )

Men det er vel det samme som den du skrev? Ved ikke om der findes flere udgaver af puffer-ligningen?

Jeg har løst den som

pH = pKs + logX <=> X = 1/10, så der kommer til at stå 1/10 inde i log, altså 1 base pr. 10 syre

Det giver så også pH 2

Til den næste opgave blandes 0,009 mol NaOH i opløsningen.Jeg ved ikke hvorfor eller hvordan, men man kunne åbenbart, istedet for 1/10 sige 0,1/1, så passer det også med pH = 4:

pH = pKs + log((0,1+0,009)/(1-0,009)) = 4

Og så passer opgaven.

Jeg ved bare ikke helt hvorfor det kunne lade sig gøre


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. november 2009 af mathon

1/10  forkortet med 10 giver

(1/10)/(10/10) = 0,1/1 = 0,1


Skriv et svar til: Kemiolympiade spørgsmål. Forstår ikke?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.