Matematik

Matrix problem (LinAlg)

23. november 2009 af dimm (Slettet)

Hej, jeg er landet iet lille problem, hvor mine lærebøger ikke kan hjælpe.

Det er et opgavesæt der er at finde her: http://www.math.ku.dk/kurser/2008-09/blok2/linalg/AFLEVERINGSOPGAVER/opgave2.pdf

og det er den opgave der hedder 2.2 b

Jeg er kommet frem til ved hjælp af rækkeoperationer at: x1=b1 x2=b2-b1 og x3=b3-b2-b1 .. det skal siges at x3=0 0 0 i matricen, og jeg ved derfor ikke om det er rigtig at jeg kun benytter denne således at jeg siger b3-b2-b1=0 og isolerer b3 således at jeg har en løsning?


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. november 2009 af peter lind

Jeg er ikke rigtig med på hvad du mener med det sidste del. Vektoren skal ligge i billedrummet, som er et 2 dimensionalt underrum til det tre dimensionale underrum. Dette underrum kan du finde ved ved at angive 2 lineært uafhængige vektorer der ligger i billedrummet. Dette gælder åbenlyst for vektorerne f( (1,0,0)) = (1,1, 2) og f((0, 1,0))  = (0,1,1) Vektoren b skal altså kunne skrives som b = s(1,1,2)+t(0,1,1). Hvis du hellere vil have det skrevet som en ligning i koordinaterne til b kan du betragte det som en ligning i s og t og dermed find s(b1, b2) og t(b1,b2) for de 2 første koordinaters vedkomne.Dette skal også en tredje koordinat altså b3= 2*s(b1,b2)+t(b1, b2)


Svar #2
23. november 2009 af dimm (Slettet)

Jeg forstår ikke hvordan det kan være at du ikke vælger at tage f(1,1,0)=(1,2,3) med? Desuden troede jeg egentlig, at jeg skulle løse den vandret (og isolerer x) når jeg ville finde parameterfremstillingen, og jeg lodret vælger at kalde dem s eller t. Jeg vil tydeligvis rigtig gerne have blandet vektor b ind i det her, men det er så slet ikke  nødvendigt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. november 2009 af peter lind

Jeg skal kun finde 2 lineære uafhængige vektorer i løsningsrummet og det har jeg fundet. Det betyder ikke at det er de eneste jeg kan bruge.  Ved afbildningen f( s(1, 0, 0 )+t(0,1,0) ) = s(1,1,2)+t(0,1,1) får jeg jo også (1,2,3) med nemlg med s=t=1. så det er overflødigt at tage den med. Det med at løse med hensyn til x har den ulempe, at der enten ikke er nogle løsninger eller også at der er uendelig mange. b bliver skam blandet ind i det. Nemlig ved at der skal gælde at  b = s(1,1,2)+t(0,1,1). Hvis du fortsætter med at finde s og t som nævnt får du direkte lineær ligning, som koordinaterne skal følge.


Svar #4
24. november 2009 af dimm (Slettet)

OKay, jeg tror endelig at jeg er med :) Tusind tak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. november 2009 af peter lind

#2 Du kan også foretage en Gauss elimination. Det vil ende med en ligning hvor x'erne ikke indgår men b'erne gør. Betingelsen for at der er en løsning er at denne ligning holder.


Skriv et svar til: Matrix problem (LinAlg)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.