Matematik

fjederens position er proportional med vægten?

30. november 2009 af knudsen1 (Slettet)

Jeg forstår ikke helt den her opgave?

Ved et laboratorieforsøg hænges en fjeder op ved siden af en målestok. Når der hænges et lod på fjederen, bliver fjederen længere. Fjederens position aflæses på målestokken ud for pilen. Nedenstående tabel viser en række måleresultater.

Loddets vægt (gram) 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100

Fjederens position (cm) 13,0 16,5 22,5 22,5 28,5 31,5 34,5 38,0 40,5

Det oplyses, at fjederens position som funktion af loddets vægt med god tilnærmelse kan beskrives ved en matematisk model af formen f(x) = ax+b, hvor f(x) er fjederens position, målt i cm, og hvor x er loddets vægt, målt i gram.

a) Bestem tallene a og b, og gør rede for deres betydning for fjederen. <-- HAR JEG FUNDET!! b = 0,304   a = 10,23.

Men det er den her opgave jeg ikke forstår???

Der hænges et lod på fjederen, og fjederens position aflæses. Derefter hænges yderligere et lod på fjereden, og fjederens position aflæses igen.

b) Gør rede for, at ændringen af fjederens position er proportional med vægten af det lod, der hænges yderligere på.

Håber der nogen der kan hjælpe:D?


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. november 2009 af MN-P (Slettet)

Du har sprunget en af målingerne over.

f(m1)=10,23m1+0,304

f(m1+m2)=10,23(m2+m1)+0,304

tilvekst i fjederpos Δf= f(m1+m2)-f(m1)=10,23(m2+m1)+0,304-(10,23(m1)+0,304) =10,23m2

Δf=m2*10,23          Δf og m2 er altså ligefrem proportionale med proportionsfaktoren 10,23


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. november 2009 af Erik Morsing (Slettet)

F = k*d eller udtrykt med ord, kraften er proportional med fjederens forlængelse, indtil fjederen deformeres, så gælder det ikke længere.


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. januar 2011 af trineannette (Slettet)

 hvordan har du fundet a og b? :-).


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. januar 2011 af trineannette (Slettet)

 ligemeget. har fundet det :-).


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. december 2011 af Me292 (Slettet)

Hvordan finder man a og b?


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Ved at lave lineær regression på tabellens data.


Skriv et svar til: fjederens position er proportional med vægten?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.