Kemi

enzym reaktion

17. januar 2010 af Jul2008 (Slettet)

dataerne fra


http://www.biotechacademy.dk/upload/institutter/bic/sites/biotech%20academy/enzymer/øvelser/mmdata.pdf
 

har jeg plottet ind i en lineweaver burk graf.
KM=0,2mg/mL vmax=9,09µM/min
jeg er blevet bedt om at vurdere dataerne. Nu har jeg bestemt KM og Vmax og fortalt lidt om at disse værdier kan være vigtige at kende i f.eks. industrien, da man gerne vil have at dannelsen af produkt forløber med en acceptabel hastighed. Og så har jeg skrevet at substratbindingerne er effektive da KM er lille samt at vmax fortæller at den mængde enzym der er tilført max kan omdanne (værdien af vmax) pr minut, så hvis man ønsker hurtigere omdannelse skal der tilsættes mere enzym. Men jeg kan ikke rigtig finde på andet at anvende værdierne til. Man kan vel ikke bestemme reaktionsordenen ?
Nogen der har nogle ideer ??
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. januar 2010 af Darwin (Slettet)

Jeg kan lige indskyde, at enzymreaktionen faktisk ikke har nogen reaktionsorden mht. substratet.

Eftersom 1/v = KM/vmax(1/[S]) + 1/vmax kan du også indskyde, at Lineweaver-Burk plot har den klare ulempe, at de værdier med den største betydning for bestemmelse af KM og vmax tilægges mindst vægt. For at omgå dette problem er man i stigende grad gået over til at anvende fx Eadie-Hofstee eller Woolf-Hanes plot i stedet, hvor værdierne med størst vigtighed tilsvarende indgår med størst vægt.

Du kan også sammenligne dine beregnede værdier for KM og vmax med tabelopslag med samme eller lignende enzymer.


Svar #2
17. januar 2010 af Jul2008 (Slettet)

hvordan kan du indskyde det med orden ?
Og hvad menes der med de værdier der er vigtigst ? :)
Har jeg forresten ret i det med at hvis man ønsker hurtigere omdannelse skal der tilsættes mere enzym.


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. januar 2010 af Darwin (Slettet)

Ad 1) For at en reaktion har en kemisk orden med hensyn til en reaktant, skal den aktuelle koncentration af reaktanten opløftet i vilkårlig reel parentes til en hver tid være ligefremt proportional med reaktionhastigheden. Det er ikke tilfældet ved Michaelis-Menten kinetik.

Ad 2) Vi betragter Lineweaver-Burk-ligningen

1/v = KM/vmax(1/[S]) + 1/vmax

hvor vi afbilleder den reciprokke substratkoncentration mod den reciprokke reaktionshastighed. Det gør - som du nok selv har set - at data er ret ulige fordelt over måleintervallet. I højre del af LB -plottet er data ret spredt, mens data i den venstre del af LB-plottet er forholdsvis kompakt. Det er derfor de data i den højre del af grafen som bidrager klart mest til regressionslinjen, men det er samtidig disse data som representerer de lavere substratkoncentrationer (bemærk, at hvis [S]a > [S]b, så er 1/[S]a < 1/[S]b). Så selvom det typisk er målinger med lavest substratkoncentrationer som oftest er mest upræcise, så er det disse målinger som vægter højest når regressionslinjen indlægges.

Ad 3) Ja, øget enzymtilsætning øger tilsvarende reaktionshastigheden (til det punkt hvor enzymerne stadig er mættede med substrat). En fordobling af enzymmængden vil hermed kunne fordoble reaktionshastigheden.


Svar #4
17. januar 2010 af Jul2008 (Slettet)

tusinde tusinde tak !!!

Har jeg ikke ret i jeg ikke kan udtale mig om at Km er lav ? jeg har jo ikke noget at holde det op i mod? havde jo ellers skrevet at den var lav og substratbindingen derfor var effektiv. men det kan jeg vel ikke ?


Skriv et svar til: enzym reaktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.