Fysik

kraft - lastbil

21. januar 2010 af chokolade-spade (Slettet)

Hej, håber at nogle kan hjælpe mig.

En lastbil med en masse på 20 ton kører ved en konstant hastighed på 10m/s op af en bakke som har en hældning af 4 grader (til den horisontale linje), når motoren producerer en kraft på 15.2 kN. Antag at luftmodstanden er propotional til kvadratet af hastigheden og at alle andre modstandskrafter er ignoreret og find så den maksimale hastighed som lastbilen opnår når den kører på frihjul ned af den samme bakke.

på forhånd tak :) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. januar 2010 af MN-P (Slettet)

Op ad bakken

Tyngdekraftens resultant i bakkens retning Kt = 20000kg*9,82m/s2*sin(4)    (N)

Kgnid er gnidningskraften, der er rettet modsat bilens bevægelse, altså her nedad ligesom Kt

Samlet kraft på bilen R=Kt+Kgnid+Kmotor    (Kmotor er negativ da den går i opad)

Da farten er konstant er accelerationen 0 og den resulterende kraft =0 N

Beregn herudfra Kgnid

Ned ad bakken

Kg2 er gnidningskraften ned ad bakken, gnidningskraften (luftmodstanden) er proportional med kvadratet på hastigheden

Kg2/v22=Kgnid/v12 hvor v1=10 m/s

Kg2=Kgnid*(v2/v1)2

Rned=Kt+Kg2            bemærk at disse har forskellig retning, så Kg2 er negativ

K=m*a

a=Rned/m    hvor m er 20000kg

v2=a*t

udregn fra en ende af og indsæt værdierne efterhånden som du skal bruge dem

isoler v2 i det sidste udtryg

find v2' (differentier) og find nulpunkt fro denne så har du t for hax/min hastighed. Indsæt dette i formelen for v2 og du har hastigheden


Skriv et svar til: kraft - lastbil

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.