Matematik

Optimering hurtigt svar

31. januar 2010 af Pigemus (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa

Jeg har efter lidt søgning fundet denne opgave:

Jeg forstår bare ikke hvorfor der ganges med 2 der hvor jeg har markeret. Nogen der lige kan forklare mig det lyn hurtigt.

Altså hvis der skal bruges mindst muligt materiale i en cylinder for at for størst muligt rumfang, skal højden være lig diameteren. Dvs. h=2r.

Kan vise det med dit eksempel:

V=pi*h*r²=33 (dåsen skulle indeholde 33 cl)

<=> h = 33/(pi*r²)

Overfladearealet udtrykkes så som funktion af radius:
O(r) = 2*pi*h*r + 2*pi*r² = 66/r + 2*pi*r²

Denne differentieres og sættes lig 0 for at finde minimum for overfladearealet.
O'(r) = -66/r² + 4*pi*r = 0
<=>
4*pi*r = 66/r²
<=>
4*pi*r³ = 66
<=>
r³ = 66/(4*pi)
<=>
r = ³rod( 66/(4*pi) ) = 1,74

Du kan så sætte det tal ind i h = 33/(pi*r²)
<=>
h = 3,48

Det ses så, at h er dobbelt så stor som r (h=2r).


Skriv et svar til: Optimering hurtigt svar

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.