Matematik

forskellen mellem en fortegnsundersøgelse og en monotoniundersøgelse

03. februar 2010 af xsimone'<3 (Slettet) - Niveau: B-niveau

bogen forvirrer mig, så håber på at nogen kan forklare mig hvad forskellen mellem en fortegnsundersøgelse og en monotoniundersøgelse er :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. februar 2010 af sigmund (Slettet)

Fortegnsundersøgelsen undersøger fortegnet af f(x), mens montoniundersøgelsen undersøger fortegnet af f'(x).

Se fx på funktionen med forskriften f(x) = x2 + 3x - 4. Vi løser først ligningen f(x) = 0. Det er en andengradsligning med diskriminant d = 32 - 4*1*(-4) = 9 + 16 = 25. Løsningerne er således x = (-3 ± √25)/(2*1), dvs. x = 1 ∨ x = -4. I disse punkter skærer grafen for f x-aksen. For at undersøge fortegnet for f(x) beregner vi funktionsværdien i et punkt til venstre for den mindste rod, et punkt mellem de to rødder og et punkt til højre for den større rod. Vi får f(-5) = 6, f(0) = -4 og f(2) = 6. Således er f(x) > 0 for x < -4 og x > 1 og f(x) < 0 for -4 < x < 1.

Det var fortegnundersøgelse. I monotoniundersøgelsen ser vi på f'(x) = 2x + 3. Ligningen f'(x) = 0 har kun én løsning, nemlig x = -3/2. Så ser vi på fortegnet for f'(x) hhv. til venstre for og til højre for x = -3/2. Vi får f'(-2) = -1 og f'(0) = 3. Således er f'(x) < 0 for x < -3/2 og f'(x) > 0 for x > -3/2. Dvs. at grafen for f(x) er aftagende i intervallet -∞ < x < -3/2 og voksende i intervallet -3/2 < x < ∞.

Jeg håber du fik noget ud af dette.


Svar #2
03. februar 2010 af xsimone&#39;&lt;3 (Slettet)

mange tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: forskellen mellem en fortegnsundersøgelse og en monotoniundersøgelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.